Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Radmilo Stojiljković iz Surdulice prvi je došao do krsta u tradicionalnoj trci na Bogojavljenje, koja je održana danas na Vlasinskom jezeru. Zaplivao je 101 učesnik, među kojima je najmlađa desetogodišnja Andrea iz Surdulice, a najstariji učesnik imao je 64 godina. Za razliku od prethodnih godina, ministar Novica Tončev nije bio prisutan.

Iako za razliku od prethodne godine na Vlasini nema snega, duvao je jak vetar i plivači koji su ranije učestvovali u ovoj tradicionalnoj trci na jezeru, kažu da im je bilo hladnije nego kada je voda zaleđena.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Godinama unazad se prijavljujem, sada mi je bilo najhladnije, kada je bio sneg nije mi bilo ovoliko hladno“, kaže pobednik trke Radmilo iz Surdulice.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Njemu je prva žena Surdulice, opštine koja je glavni pokrovitelj manifestacije, dr Aleksandra Popović, uručila zlatni krstić kao nagradu.

Za plivanje na Vlasini na Bogojavljenje ove godine prijavio se čak 101 učesnik, a bilo ih je iz svih krajeva Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Među učesnicima je bila i desetogodišnja Andrea, koja živi u Beogradu, ali je poreklom iz Surdulice. Njen otac za portal Nova.rs kaže da je sama inicirala prijavu, i da je porodica u tome podržala.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Za razliku od prethodnih godina, nekadašnji prvi čovek Surdulice, a sadašnji ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština, Novica Tončev, nije bio na Vlasinskom jezeru.

Vodu je osveštao prvi čovek Eparhije vranjske, vladika Pahomije. Pre nego da spusti bogojavljenjski krst u Vlasinsko jezero, do njega su doplivala četiri mladića, noseći državnu zastavu Republike Srbije, koja je, nažalost, bila pocepana.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Pre trke, učesnici su u glas za jednim od organizatora ponavljali neku vrste zakletve, tokom koje su se sa podignuta tri prsta kleli da će očuvati srpstvo i Kosovo. Tokom trke nije bilo incidenata i potrebe za reakcijom medicinskih ekipa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar