Foto: N1

Polaganje ispita delu studenata predstavlja jedan od najvećih stresova. I pre nego što kroče u amifteatre, brucoše već sačekaju priče starijih kolega o tome koji im to profesor ili predmet zadaju najviše muka. Trogodišnje iskustvo psihološkinje iz Beograda koja se bavi prevazilaženjem poteškoća učenja pokazalo je da studente najviše muče predmeti na fakultetskim smerovima koji izučavaju prirodne nauke. Ali, ne samo oni.

Pravu buru u javnosti prošle godine podigao je ispit na kome je palo više od 150 studenata Pravnog fakulteta. Reč je o predmetu Obligaciono pravo. U januarskom roku, od više od 150 studenata treće godine ispit je položio samo jedan. To svakako visoko kotira ovaj predmet na neslavnoj listi najtežih ispita.

mladi u srbiji
Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki

Spisak najtežih predmeta prilično je dugačak, a izvesno je da na svakom fakultetu postoji bar po jedan ispit koji je „kamen u cipeli“ mnogim studentima.

Tamara Kostić koja je psihološkinja po struci, već tri godine radi sa studentima na tehnikama učenja i prevazilaženju prepreka koje imaju pri polaganju ispita.

Koji su najteži ispiti?

To joj je pomoglo i da sastavi listu najtežih ispita na Univerzitetu u Beogradu.

„Sve je više studenata zainteresovano za rad. Ovakva usluga nije baš česta na našim prostorima. Moje iskustvo je pokazalo da najviše studenata dolazi sa medicine i farmacije i drugih fakulteta koji proučavaju prirodne nauke“, kaže Kostić.

U svakodnevnim razgovorima sa studentima primetila je da se izdvajaju neki ispiti.

Foto: Shutterstock

Na Medicinskom fakultetu to je Anatomija i Interna medicina, potom Rimsko pravo na Pravnom fakultetu, Etika na Filozofskom, Ekonomija na sociologiji, kao i Pamćenje i mišljenje na Fakultetu za psihologiju.

Kako je navedno na jednom studentskom sajtu, za pripremu Anatomije student bi trebalo da pripremi različito gradivo o delovima ljudskog tela iz čak četiri atlasa, dok bi praktična znanja trebalo da usvaja iz petog udžbenika. Iako je lakši put učenje iz skripte, to bi mogao biti mač sa dve oštrice.

Za Srpsku književnost 20. veka – gradivo od 30.000 strana

S druge strane, Farmakologija najviše muči studente na Farmaceutskom fakultetu.

PROČITAJTE JOŠ

„Tu je i Statika na građevini, kao i Mikoze na Poljoprivrednom fakultetu“, kaže Kostić.

Sagovornica Nova.rs kaže da se studenti, osim ovih, najviše žale i na Srpsku književnost 20. veka, potom na izučavanje hordata na Biološkom fakultetu.

Foto: Shutterstock/BGStock72

Kako su u skorije vreme pričali studenti za medije, samo za Srpsku književnost 20. veka studenti moraju da spreme 30.000 strana obimnog gradiva koje čine dela čak 50 pisaca i obavezne prateće književne kritike. Studenti knjževnosti nemaju standardani udžbenik kada su u pitanju ovakvi ispiti, već odgovaraju književna dela, kritiku, ali i obimnu teoriju književnosti zbog čega je gotovo nemoguće sve te stranice prebrojati.

Muke i za „večite studente“

Inače, većina ovih pomenutih predmeta našla se i u odgovorima koje su u okviru anekta, pre dve godine dali studenti koji studiraju po starim programima.

Tako su studenti navodili da duže studiraju i zbog predmeta Savremeni srpski jezik 3, ali i Agrohemija na Poljoprivrednom fakultetu. Tu je i Upravljačko rukovodstvo na Ekonomskom fakultetu i Istorija starog veka na Filozofskom fakultetu.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare