Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Republički zavod za statistiku (RSZ) objavio je podatke o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda na pijacama i u prodavnicama u gradovima Srbije tokom prve nedelje decembra, koji pokazuju da su beogradske trgovine i pijace bile najskuplje u Srbiji.

Prema podacima RSZ-a, prosečna maloprodajan cena krompira bila je najviša u Beogradu i iznosila je 130 dinara za kilogram, a najniža u Leskovcu, Zaječaru i Valjevu gde je krompir koštao 80 dinara.

Najviša prosečna cena crnog luka od 100 dinara za kilogram zabeležena je u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu i Sremnskoj Mitrovici, dok su istu količino ovog proizvoda stanovnici Smeredeva, Niša, Leskovca, Zaječara i Vranja plaćali 40 odsto manje, odnosno 60 dinara.

Sličan raspon cena je primećen i kod pasulja, koji je prosečno koštao od 250 dinara u Valjevu do 600 dinara u Novom Pazaru, dok je svež kupus po kilogramu koštao od 30 dinara u Leskovcu, Nišu, Smederevu i Zrenjaninu, do 50 dinara u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Novom Pazaru i većini gradova u Vojvodini.

Pročitajte još:

Najujednačenije su bile cene banana, koje su uglavnom u proseku koštale 200 dinara za kliogram, dok je najniža cena bila u Novom Pazaru, 150 dinara, a najviša od 225 dinara u Sremskoj MItrovici.

Prosečna maloprodajna cena mandarina kretala se od 100 dinara za kligram u Užicu do 200 dinara u Beogradu i Kragujevcu.

Među proizvodima životinjskog porekla posmatrani su domaći sir, čija cena je varirala od 300 dinara za kilogram u Valjevu do 1.000 dinara u Zaječaru i Kraguijevcu i kokošija jaja čija najniža prosečna cena od 16 dinara po komadu je zabeležena u Smederevu do 22 dinara u Zaječaru.

Živ šaran je početkom decembra bio najjeftiniji u Nišu, gde je prosečno koštao 480 dinara za kilogram, a najskuplji u Smederevu sa cenom od 790 dinara, objavio je RSZ.

BONUS VIDEO: Da li Rusi odlaze iz Srbije i da li to znači da se cene nekretnina vraćaju na staro?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar