Nađa, Lenka, Ognjen, Martin Lav, Minja, Todor, samo su neki od mališana koje je Srbija već sada dobro upoznala preko humanitarne fondacije "Budi human". Njihove porodice se mesecima unazad grčevito bore da prikupe neophodna novčana sredstva, kako bi decu poslali u inostranstvo na lečenje. Nekima od njih smo zajedničkom borbom i upornošću pomogli slanjem SMS poruka i organizovanjem humanitarnih akcija, dok je mnogo više onih koji su i dalje "na čekanju". Budimo humani i u 2024. godini i makar jednom porukom pomozimo deci u Srbiji.

Nađa Marković (3)

„Ja bih tebe zagrlila, ali me boli“ – ovo su reči koje su, sigurni smo, rasplakale svakog ko ih je pročitao na sajtu Fondacije Budi human, a koje izgovara trogodišnja Nađa Marković, dete leptir, svom hranitelju kog bi zagrlila, ali ne može od bolova.

Tako je javnost upoznala tugu ove devojčice koja ima strašno oboljenje, a još goru sudbinu jer su je roditelji ostavili po rođenju, nakon što su saznali da ima dijagnozu.

Nađin život se promenio pre dve godine kada ju je u svoj dom primila humana Tatjana Obradović, žena koja se sada lavovski bori za njeno ozdravljenje jer Nađina bolest sve više uzima maha i otežava joj život.

Foto:privatna arhiva

Nađa je više puta hospitalizovana radi korigovanja anemije, a preporučen je intenzivan tretman kože i generalizovanih erozija i korišćenje zavoja kako bi se sprečilo spajanje prstiju.

Međutim, prstići su već srasli, dok se na rukama prstići krive. Usled deformiteta levog stopala i nemogućnosti samostalnog hodanja preporučuje se nošenje ortopedskih pomagala koje je nemoguće koristiti usled oštećenja kože.

Novac je potreban za odlazak u Ameriku kako bi primila terapiju za ovu opasnu i tešku bolest.

Za Nađin život: SMS 1519 na 3030

Martin Lav Nikolić (1,5)

Dvadesetomesečni Martin Lav Nikolić je beba koja boluje od retke bolesti „schinzel giedion“ sindroma i jedina je beba sa ovim sindormom u Srbiji. Od te bolesti boluje samo pedesetoro dece u svetu.

Ima nade za njegovo izlečenje, ali mu je potrebna pomoć od nas. Za lek, put u Kanadu gde će ga primiti i trenutnu rehabilitaciju, kako ne bi došlo do pogoršanja bolesti neophodno je 85 miliona dinara.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Pomozimo Martinu Lavu SMS porukom: 1503 na broj 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001670866-23

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671337-65

Lenka Lazarević (2)

Lenka Lazarević je preslatka devojčica od samo dve godine kojoj je u junu prošle godine dijagnostikovana akutna leukemija limfoblastnih ćelija nakon izvršene analize koštane srži u toku hospitalizacije na IZZZDIO Vojvodine zbog povišene telesne temperature, povišenih vrednosti leukocita u KKS i hepatosplenomegalije.

Lečenje citostatskom terapijom je odmah započeto u IZZZDIOV u Novom Sadu, a nakon 9 meseci intenzivnog bolničkog lečenja, po završetku indukcione faze, terapiju održavanja počinje u februaru 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Samo dva meseca nakon toga, u aprilu 2023. godine, Lenki se javlja povišena telesna temperatura i skok vrednosti leukocita, nakon čega je ponovo hospitalizovana i tom prilikom je potvrđen recidiv koštane srži i CNS recidiv.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Lenka sa nepune dve godine ponovo prima citostatsku terapiju, a nada za izlečenje je transplantacija koštane srži.

Budući da je Lenka svrstana u grupu visoko rizičnih pacijenata zbog malog uzrasta, vrlo ranog relapsa i s obzirom na to da nema srodnog donora koštane srži u porodici, Lenkini roditelji su odlučili da se nastavak lečenja i transplantacija koštane srži obavi u inostranstvu.

Ognjen Bojković (10)

Ognjenu Bojkoviću potrebna je naša pomoć kako bi otputovao u Ameriku i primio terapiju koja bi mu olakšala život u borbi sa bolešću poznatijom kao bolest „dece leptira“.

Ognjen je rođen bez kože na nogama, njegov imuni sistem je oslabljen uprkos suplementaciji, jer ne unosi čvrstu hranu i sklon je infekcijama zbog otvorenih rana. Usled oštećenja sluzokože, tri puta je imao diletaciju jednjaka i usled bolova u nogama otežano se kreće i brzo umara.

Da bi imao adekvatnu negu, tretiranje rana, skidanje viška kože i previjanje zavojima koje mora neprekidno da nosi traje i po četiri sata ujutru i uveče nakon kupanja.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Američka kompanija „Krystal Biotech“ proizvela je lek „Vyuvek“ koji sprečava infekcije rana, zatvara ih i odlaže njihovo širenje, poboljšava imuni sistem i produžava život deci oboleloj od bulozne epidermolize.

Minja Lapčević (2)

Dvogodišnja Minja Lapčević, koja boluje od deficijencije adenilosukcinatne lijaze (ADSL deficijencija) na putu je da bude prvi pacijent u svetu koji je primio gensku terapiju za ovaj izuzetno redak metabolički poremećaj.

Tim vrhunskih stručnjaka u SAD već radi na razvoju genske terapije za Minju, koja bi mogla da postane terapija za sve obolele od ovog poremećaja, trenutno i u budućnosti, ali su za nastavak ovog istraživanja potrebna velika novčana sredstva i da Minja primi lek što je pre moguće.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Angažovan je tim u Dalasu sa ekspertizom u razvoju genske terapije za različite neurodegenerativne bolesti, ali je od ključne važnosti da Minja što pre primi terapiju kako bi ona bila efikasna.

Neophodno je da Minjina porodica u prvoj fazi prikupi 44 miliona dinara, a pomoć je moguće uplatiti na:

dinarski račun: 160-6000001511370-10

devizni 160-6000001511963-74 ili

slanjem SMS poruke 1417 na broj 3030.

Luka Stajković (5)

Luka Stajković (5) se drugi put bori sa tumorom mozga.

Ovog puta metastaza se pojavila na frontalnom delu i na malom mozgu.
Luka Stajković je dete iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Imao je srećno i veselo detinjstvo sve do trenutka dok nisu počele da se javljaju veoma jake glavobolje.

U decembru 2022. godine detaljnom dijagnostikom utvrđeno je da Luka boluje od tumora na mozgu – Meduloblastoma CNS Who Gradus 4.

Luka je istog dana po prijemu u bolnicu hitno operisan prilikom čega mu je ugrađen VP šant.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Nakon operacije tumora na mozgu Luka je u potpunosti izgubio mogućnost hoda, govora, vida i prestao da se hrani samostalno.

Sredstva su mu potrebna za nastavak lečenja u zemlji i inostranstvu, za lekove, suplemente, troškove smeštaja kao i za putne troškove.

Kako biste pomogli Luki, pošaljite sms sa brojem 1427 na 3030.

Dinarski račun : 160-6000001511388-53

Devizni račun: 160-6000001512030-67

IBAN: RS351606000001512030-67

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Lenka Žutković (5)

Do februara 2020. godine Lenka je bila potpuno zdravo dete, vedra, nasmejana i srećna, kada je zbog povišene telesne temperature, prehlade i promuklog kašlja primljena u dečiju bolnicu u Novom Sadu, nakon čega joj se stanje naglo pogoršava, dolazi do prestanka rada srca zbog čega je reanimirana.

PROČITAJTE JOŠ:

To je za posledicu ostavilo oštećenje mozga zbog čega Lenka ne vidi, ne ne sedi i ne govori.

Lenki je potreban odlazak na lečenje u Centar NeuroCytonix Meksiko gde se primenjuju novi revolucionarni tretmani za neurodegenerativne bolesti tehnologijom koja koristi kombinaciju magnetnih polja i radiofrekventnih talasa da bi stimulisala regeneraciju mozga i obnovila prekinutu neuronsku mrežu.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Po navodima roditelja, ovaj vid terapija se planira na svakih 6 meseci.

Pomozimo Lenki slanjem SMS poruke sa brojem 880 na 3030.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766381-97

Uplatom na devizni račun: 160-6000000766266-54

Todor Stojanović (2)

Todor je dete iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Već u prvim danima u porodilištu dolazi do komplikovanja njegovog zdravstvenog stanja, opisana je neonatalna konvulzija u prvih 48 sati života, a par dana nakon toga ustanovljena obostrana upala pluća.

Od rođenja je više puta bio hospitalizovan dok je samo dva meseca proveo kod kuće.

Razlog njegove hospitalizacije su pre svega infekcije, ponovljene upale pluća, koje su dovele do još većih komplikacija njegovog zdravstvenog stanja, te je bio i životno ugrožen.

Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Todor ima nekoliko dijagnoza. Pre nekoliko nedelja, prevezen je na kliniku u Turskoj radi detaljnih dijagnostičkih ispitivanja.

Neurološki je i dalje u stanju izmenjene svesti, uspavan. U ovakvom njegovom stanju, vreme igra ključnu ulogu, te bi bilo kakav prekid dijagnostike i vraćanje za Srbiju samo dovelo do dodatnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja.

Pomozimo Todoru slanjem SMS poruke sa brojem 1277 na 3030.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381821-75

Uplatom na devizni račun: 160-6000001381786-83

BONUS VIDEO: Pomoć umesto buke u ponoć: Novac za vatromet u najluđoj noći Niš preusmerio u humanitarne svrhe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare