Vest da je devojčicu (8,5) iz Srbije ubola otrovna riba "Dragon" u poznatom grčkom letovalištu, uznemirila je mnoge kupače koji svoj odmor provode upravo na grčkoj obali, ali i koji tek planiraju da letuju. Majka povređene devojčice je na Fejsbuk grupi "Grčka info" upozorila javnost da je njena ćerka nagazila na opasnu ribu, koja pri ubodu ispušta otrove, a potom se i devojčicin otac uključio u jutarnji program na jednoj televiziji i opisao kroz kakve muke je prošla njegova ćerka nakon uboda. Nažalost, ova devojčica nije jedina koja nije imala sreće pošto je stala na otrovnu ribu - na društvenim mrežama pojavilo se novo upozorenje jedne porodice čiji sin je prošao kroz slično neprijatno iskustvo. S druge strane, jedna turistkinja iz Beograda je takođe nagazila na ovu ribu koja, po svemu sudeći, nije nimalo bezazlena jer ju je ubod mogao koštati glave - umalo je dobila sepsu, te je za dlaku izbegla smrt.

Ova otrovnica poznata je i kao „riba zmaj“, „drakena“, iliti „weeverfish“, a na Jadranu je zovu „Dragana“. Njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora, a kod starijih srčanih bolesnika i do infarkta.

Otac devojčice koja je nagazila na otrovnu ribu prošle nedelje Aleksandar Tomić ispričao je šta se tog dana dogodilo.

„Ćerkica je već sledećeg dana bila dobro. Bili smo na plaži i kada je izlazila iz vode zgazila je u plićaku na tu ribu i počela je baš jako da vrišti od bola. Nisam znao šta se desilo, da li se posekla, nije mi bilo jasno da toliko vrišti. Pogledao sam nogu i isprao sam vodom. Bio je jedan dečko, spasilac na plaži i rekao nam je da je to dragon fish, rekao nam je da stavimo nogu u vruću vodu“, kaže Tomić.

Krim Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Dodao je da je njegovoj ćerki bilo bolje čim je nogu stavila u vruću vodu.

„Ona je stvarno vrištala od bola, pričala da ne može da izdrži. Posle vruće vode bilo je sve bolje i bolje. Zvali smo doktora, koji nam je rekao da što pre damo neki antialergetik i brufen. Njoj je već bilo bolje, manje ju je bolela noga. Doktor je rekao i da ga zovemo ako dobije gušenje, na svu sreću toga nije bilo“, ispričao je Tomić.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre nekoliko dana, u istoj Fejsbuk grupi osvanulo je novo upozorenje.

„Moram da skrenem pažnju da je prilikom takve situacije obavezno javljanje u ambulantu i primanje protiv otrova jer nije nimalo naivna situacija. Moj sin je takođe nagazio na „Dragonfish“ u Nei Poriju. Bol je nesnosan i vremenom se pojačava. Odmah mu je dat protivotrov i to na mestu uboda. I tek onda se voda stavlja u toplu vodu da bi se protiv otrov lakše proširio telom. Inače, kada se primi protiv otrov, bol momentalno prestaje“, napisala je ova mama.

Lagonisi
Lagonisi; Foto: Mitar gavric / Panthermedia / Profimedia
Foto: Printscreen/Facebook

A onda je druga turistkinja po imenu Ljiljana, koja trenutno boravi u Grčkoj istakla da „riba nije za zezanje“, te da nikom ne želi ono što se dogodilo njenoj prijateljici. Pitali smo je da podeli svoje iskustvo sa čitaocima Nova.rs.

„Ne bih volela nikog da uplašim, ali imate na umu da svako reaguje drugačije po pitanju simptoma, ali jedno je zajedničko – bol. Dakle, moja prijateljima koja ima blizu šezdeset godina i ima visok krvni pritisak godinama unazad, nagazila je prošle godine na ribu ‘dragon’. Isprva je osetila da se na nešto ubola, a onda je stopalo počelo da je peče“, priča naša sagovornica.

Foto: Printscreen/Facebook

Zatim je, kako nam priča, isprala nogu misleći da nije ništa značajno jer nije ni osećala veliku bol.

„Ona bi, jadna, možda i reagovala na vreme, nego je mislila da je nešto bezazleno, prosto nije osećala bol, a nije znala da se ubola na ribu. I svakodnevn oje ona osećala da je nešto ‘žiga’ u predelu stopala, ali prosto nije tome davala značaja. Ali zato kada je otišla za Beograd, žena samo što nije umrla. Bog je sačuvao. Umalo nije dobila sepsu. Doktori kažu da je pukom srećom ostala živa jer joj je otrov više od deset dana bio u nozi. Međutim, taj minimalni ubod se zagnojio, stvorile su se neke gljivice, ma da vam ne pričam“.

Dodaje da je zdravstvenom stanju njene prijateljice doprineo i visok krvni pritisak koji je, nakon saznanja o čemu se radi, naglo skočio.

„Mučenica se uplašila čim su jo jspomenuli da je u pitanju otrovna riba. Ma, pamet u glavu i ne skidajte one patike za plažu. To vam je najsigurnije. Srećom, moja Ljiljana je izvukla živu glavu. Mogla je umreti il iostati bez stopala, pitanje je bilo. Doktori su joj rekli da bi bilo sve u redu samo da je primila taj protivotrov odmah. Ništa se ne bi dogodilo. Sve u svemu, prošl oje, ali nemojte ignorisati tu zl uribu“, poručuje Ljiljana.

Petar Bulat Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Toksikolog: Preporuka je primena antihistaminika

Profesor Medicinskog fakulteta i predsednik Udruženja toksikologa Srbije dr Petar Bulat kaže za Nova.rs da turisti ne treba da paniče zbog ribe „dragon“. Najvažnije je, objašnjava, odmah primeniti antihistaminik.

„Postoji više sličnih riba, na primer u Hrvatskoj je ‘drakaina’, ali simptomi su slični – jak bol koji se javlja pola sata nakon uboda. Savetuje se da se odmah javite lekaru, ali dok stignete do obližnje ambulante, uzmite nešto protiv bolova i preporučuju se antihistaminici. Čak se preporučuje i antibiotik, ali to je na lekaru da odluči“, ističe dr Bulat.

Dodaje da nije siguran za metod kada povređeno stopalo treba da se stavi u vrelu vodu.

„Nisam siguran baš za vrelu vodu, ali nije na odmet staviti stopalu u vodu do temperature koju može osoba da izdrži. S druge strane, kada stavite u toplu vodu, dolazi do širenja krvnih sudova i onda se na taj način još više povećava distribucija, ali opet riba ne može da naškodi, da ubije, što je najvažnije. Jaki su bolovi, neprijatno je, zato je preporuka da se nabavi obuća za vodu, to je najsigurnija varijanta“, savetuje dr Bulat istakavši da ove ribe ima najviše na Tasosu i Olimpik biču.

BONUS VIDEO: Leto u Čačku: Počela kupališna sezona, bogat program na gradskoj plaži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare