Branislav Nedimović i Ana Brnabić, Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije poslala je odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su ranije danas izneti na današnjem sastanku.

Vlada Srbije je nakon sastanka poslala mejl u kojem je iznela sledeću ponudu:

1. Stavljanje van snage Odluke o ograničenju izvoza poljoprivrednih proizvoda. Na sednici Vlade Srbije, koja se održava danas u 13 časova, ova odluka će biti stavljena van snage i izvoz ulja će biti u potpunosti slobodan.

2. Sniženje cene goriva za poljoprivrednike – podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara).

3. Cena suncokreta – Uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV.

4. Mogućnost da poljoprivrednici toče gorivo dva puta u toku dana na NIS pumpama i izdavanje agro kartica po ubrzanom postupku. Omogućeno je poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara. Agro kartice će se izdavati po ubrzanoj proceduri.

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

5. Premija za mleko za drugi kvartal u iznosu od 15 dinara po litri. Dogovoreno je da, zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvođačima mleka.

6. Obećanje da učesnici protesta neće snositi posledice od strane MUP-a za trenutno učestvovanje na protestima. Predstavnici udruženja su dobili uveravanje da neće snositi posledice za dosadašnje trenutno učestvovanje na protestima.

7. Moratorijum na poljoprivredne kredite – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa poslovnim bankama već radi na realizaciji.

Ana Brnabić, Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

8. Uključivanje predstavnika udruženja u kreiranje mera/podsticaja u narednom periodu, kao i zajednički rad na Zakonu o profesionalnom poljoprivredniku. Predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede i da zajednički kreiramo u budućnosti mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži…).

Vlada Srbije je poljoprivrednike zamolila da joj jave da li prihvataju ove predloge ili ne, a kako bi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede znalo kako dalje da postupa, odnosno da li da radi na implementaciji predloženih mera ili ne.

Podsetimo, nakon protesta nezadovoljni poljoprivrednici sastali su se ranije danas sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u zgradi Vlade u Nemanjinoj 11. Sastanak je počeo u 9 sati i trajao je nešto malo duže od dva sata.

BONUS VIDEO – Izjave poljoprivrednika ispred Vlade Srbije


Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare