Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs; Dragan Mujan/nova.rs; Vesna lalić/nova.rs; TANJUG/ ALEKSANDRA DRAŽIĆ; TANJUG/ BRANKO LUKIĆ; Aleksandra Petrović/Nova.rs; Miroslav Gligorijević; FoNet/Ljiljana Stojanović

Apokaliptične scene koje smo gledali u filmovima prirodnih katastrofa, sinoć su postale naša stvarnost. Superćelijska oluja protutnjala je Srbijom ostavljajući za sobom porušene krovove, počupana stabla, smrskane automobile, uništene plastenike, razvaljene metalne konstrukcije, razbacan parkovski mobilijar, kontejnere i stvari sa terasa stambenih objekata. Na sreću, nema ljudskih žrtava, ali je teže i lakše povređeno više desetina građana širom zemlje.

Ne možemo reči da nismo znali za dolazak oluje neviđenih razmera. Na to su nas meteorolozi upozoravali, a pre nego što smo se i sami našli u olujnom vrtlogu, imali smo prilike da vidimo scene razrušenih gradova iz komšiluka u Hravstkoj.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, oluja nas je zatekla i iznenadila svojom jačinom.

Posledice se još uvek sagledavaju, ali je evidentno da je u svim gradovima kroz koje je prošla, iza sebe ostavljala razorni trag.

Kada je oluja “ušla” u Srbiju?

Superćelijska oluja, koja je juče tokom popodneva tutnjala kroz Hrvatsku, preko Osiječkog regiona već oko 19 sati je zahvatila zapadne delove Vojvodine, Mačvu i Donje Podrinje, a onda se širila celom zemljom.

Do Beograda je stigla oko 20 sati pa se spuštala na zapadne i centralne delove zemlje. Na jugu Srbije svoj rušilački pohod započela je oko 22 sata i dalje nastavila prema Bugarskoj.

U Vojvodini najviše stradao Srem

U Sremskoj Mitrovići i okolnim selima pričinjena je velika materijalna šteta na objektima i u poljoprivredi. Sa bolnice je odleteo deo krova, šteta je načinjena u delu porodilišta, a kroovi su takođe stradali i na velikom broju privatnih kuća.

Sremska Mitrovica posledice nevremena Foto:TANJUG/ ALEKSANDRA DRAŽIĆ

**

Foto: Printscreen/Twitter/CECA

Oštećena je škola u Lačarku, kao i obdanište u Mitrovici.

Deset osoba zadobilo je povrede, od kojih su dva muškarca teže povređena. Muškarac (69) ima prelom vratnih pršljenova i on je tokom noći prebačen u Klinički centar Srbije u Beogradu, dok je mlađi muškarac (46) sa prelomom lobanje hospitalizovan u KCV u Novom Sadu.

Oštećena Osnovna škola Jozef Atila u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Zbog razornih posledica nevremena, danas je u Sremskoj Mitrovici proglašena vanredna situacija.

U Novom Sadu drvo palo na dete od 12 godina

U Novom Sadu pod naletom vetra drvo je palo na dete od 12 godina, koje je odmah zbrinuto u zdravstvenu ustanovu.

Leteli su krovovi sa kuća i institucija, vetar je srušio školsku salu u OŠ “Jozef Atila” na Telepu i deo krova na Osnovnoj školi “Petefi Šandor”.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Stradali su prozori na zgradi Elektrovojvodne, oduvana ograda sa gradilišta podzemne garaže, počupana stabla.

Oštećena Osnovna škola Jozef Atila u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

U pojedinim delovima grada nestalo je struje i vode, a velika šteta pričinjena je i u poljoprivridi, pogotovo na fruškogorskim voćnjacima koje je oluja opustošila.

U Beogradu se srušila dva krana, privremeno bio zatvoren aerodrom

Jačina olujnog nevremena bila je toliko jaka da su na Novom Beogradu srušena dva krana na gradilištu.

Srećom, sve se dešavalo u trenutku kada na gradilištu nije bilo radnika, pa u ovoj nesreći koja je mogla da se završi tragično, niko nije stradao.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Oko 20 sati za saobraćaj je bio zatvoren aerodrom “Nikola Tesla”, ali je ubrzo posle prestanka olujnog naleta, rad aerodroma vraćen u redovan režim.

Više destina građana zadobilo je povrede. Samo na VMA, primljeno je preko 40 povređenih iz Beograda, ali i cele Srbije, od kojih petoro sa teškim povredama.

Foto: Čitalac Nova.rs

Tokom nevremena u Beogradu su oborena brojna stabla, bandere, semafori, letele su ograde, kontejneri, limeni krovovi, otpadali su delova fasada, smrskan veliki broj automobila.

Grom je pogodio i Avalski toranj, a na Mostu na Adi usled udara groma zapalila se jedna badera.

Foto: Filip Krainčanić/Nova. rs

Zbog oborenih stabala za saobraćaj su u Beogradu bile zatvorene ulice Maksima Gorkog i Nebojšina, a superoluja je u svim delovima grada kroz koji je protutnjala, iza sebe ostavljala krš i lom.

Kran Novi Beograd Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ruma i Šabac: Počupani krovovi

Olujni vetar iščupao je krov sa Kulturnog centra u Rumi i na kućama između Šapca i Loznice. U Šapcu je takođe pod naletom vetra stradala Poljorpivredna škola, sa koje je vetar oduvao limeni krov.

Posledice jučerašnjeg nevremena u Šapcu: Razorni vetar nosio krovove sa zgrada i savijao stubove javne rasvete
Posledice jučerašnjeg nevremena u Šapcu: Razorni vetar nosio krovove sa zgrada i savijao stubove javne rasvete

Konsrukcija krova, prema svedočenju direktora škole, letela je 100 metara, a zaustavila se kod Veterinarske stanice na kojoj je takođe oštećen deo krova. Metalni delovi pali su na parking ispred stanice i oštetili automobile koji su tu bili parkirani.

U Čačku srušena tribina na stadionu

Čačak se nije nalazio direktno na putanji superoluje, ali je jak vetar i svojim perifernim delovima uspeo da napravi veliku štetu.

Foto: Srdjan Bozinovic/Nova.rs

Zbog povreda usled nevremena, pomoć u bolnici u Čačku zatražilo je osam osoba, a jedna je zbog težeg stanja hospitalizovana na Odeljenju hirurgije.

Počupana su mnoga stabla, leteli crepovi, razbucani plastenici, a taj “slabiji” vetar uspeo je da sruši  tribine FK “Polet” u mestu Trbušani.

Čačak srušen krov na stadionu Foto:TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

**

Čačak srušen krov na stadionu Foto:TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Vetar je metalnu konstrukciju tribine naneo na prugu Čačak – Požega, pa je na toj deonici železnički saobraćaj bio u prekidu sve dok nije očišćena pruga.

Kragujevac najviše stradao u celoj Šumadiji

Oluja je region Šumadije zahvatila nešto pre 21 sat, a od svih šumadijskih opština najviše je pogođen Kragujevac.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Oluja je i ovde ostavila isti “potpis”, razneti krovovi, počupana stabla, razlupani prozori, smrskani automobili.

Šest osoba zadobilo je lakše povrede. Oni su bili “zarobljeni” u automobilima i na radnom mestu usled oborenih stabala.

Foto: Lazar Novaković

Vatrogasci spasioci izvukli su radnika iz naplatne kućice na parkingu kod hotela Kragjevac na koju je palo stablo.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rsNa stambenoj zgradi u Ilindenskoj ulici oluja je odnela limeni krov, a krovna konstrukcija razneta je i na zgradi Pravnog fakulteta.

Kragujevac srušen krov na Pravnom fakultetu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Bez struje je tokom noći ostalo preko 12.000 domaćinstava, a još uvek u prigradskim i seoskim naseljima oko Kragujevca struju nema oko 6.000 kuća.

Oluja je na svom putu napravila odron u Ovčar banji, zahvatila Valjevo, Požarevac, Smederevo, Aleksinac i sve gradove na putu ka jugu.

Predajnik radio stanice u Kruševcu Foto: Printscreen/Instagram192

U Kruševcu je jak vetar oborio metalni predajnik visok 35 metara, koji je pao na jedan objekat.

Leskovac posledice nevremena Foto:FoNet/Ljiljana Stojanović

I Leskovac je jutros osvanuo sa počupanim drvećem, raznetim krovovima i plastenicima. Zapalila se i jedna trafostanica, građani su ostali bez struje.

U Nišu povređeno 12 osoba

Razorni olujni talas, koji je svoje pustošenje kroz Srbiju započeo oko 19 sati, u Niš je “stigao” nešto pre 22 sata.

Povrede od oborenih stabala i grana, stakla i limenih krovova zadobilo je 12 osoba. Oni su zbrinuti u hitnoj pomoći, a uglavnom su imali hematome od padova i posekotine. Na sreću niko nije ozbiljnije povređen.

Foto:M.Isailović/Nova.rs

I u Nišu je, kao i u Beoogradu iz preventivnih razloga bio zatvoren aerodrom, koji je od jutros uspostavio redovan režim rada.

Iza nevremena je ostala velika materijalna šteta na automobilima i objektima. Vetar je odneo krov na jednoj benzinskoj pumpi i oborio stub električne rasvete koji je pao na prugu u naselju Nikola Tesla. Električni vodovi oboreni su i na kružnom toku na Trošarini.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

U selu Popovac kod Niša, vetar je odneo delove balon sale.

Saniranje posledica

U svim gradovima Srbije kroz koje je prošla oluja u toku je sanacija posledica. Razmere materijalne štete još uvek nisu poznate, a u svemu je najbitnije da nema ljudskih žrtava.

Oštećena Osnovna škola Jozef Atila u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Meteorolozi upozoravaju da ova superćelijska oluja nije i poslednja.

Najavljuju da su na Zapadnom Balkanu i u narednim danima moguće nove nepogode sličnih razmera.

BONUS VIDEO: Snimak krana koji je oborila oluja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare