Superćelijska oluja koja je juče protutnjala kroz Srbiju, napravila je opšti haos u pojedinim delovima zemlje. Jak orkanski vetar nosio je sve pred sobom, lomio prozore i krovove, bacao kontejnere, čupao drveće i obarao kranove. Nekoliko osoba je povređeno, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 osoba, među kojima i petoro dece. Stručnjaci jačinu ove oluje upoređuju sa jačinom atomske bombe, a svi se slažu u jednom - ovakva oluja do sada nije viđena. Kako prognoziraju, očekuje se još jedna ovakva oluja u poslepodnevnim i večernjim satima.

Superćelijske oluje su poseban i ozbiljan meteorološki fenomen koji donosi izuzetno opasne vremenske uslove. Razlikuju se od običnih oluja po svom organizovanom i dugotrajnom karakteru, a često prate ekstremno snažni vetrovi, velike količine padavina i tornada.

Prema Nacionalnoj meteorološkoj službi Sjedinjenih Američkih Država, superćelijske oluje su najopasniji oblici oluja i mogu proizvesti intenzivne vrtloge, uključujući dugotrajne i snažne tornade, kao i veliku gradonosnu kišu.

Kran Novi Beograd Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

One imaju posebne karakteristike koje ih razlikuju od drugih oluja i zahtevaju pažljivo praćenje i upozorenja.

Superćelijske oluje mogu biti vrlo opasne i zahtevaju posebne mere opreza. One se razlikuju od običnih oluja po svojoj organizovanosti i sposobnosti da produženo opstanu, često prateći putanju poznatu kao „superćelijska staza“, objašnjeno je na sajtu Nacionalnog centra za oluje SAD.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ bg

Naučnici i istraživači ističu da je praćenje ovog meteorološkog fenomena od ključnog značaja za pravovremeno upozorenje građana o potencijalnoj opasnosti.

Superćelijske oluje mogu imati implikacije ne samo na lokalnom nivou, već i za klimu, jer transportuju vodu i led u stratosferu, što ima uticaj na klimatske promene.

PROČITAJTE JOŠ:

Oluja koje je zadesila našu zemlju nije karakteristična za ovo podneblje, slažu se meteorolozi.

„Oluja nastaje kada se nalazimo na periferiji afričkog anticiklona. Mi smo trenutno na toj periferiji, ne postižemo te temperature, ali imamo problem sa superćelijskim olujama. Kada vam kažu da dolazi osveženje to je opasno, jer taj topao vazduh se kreće na gore i kada je nestabilna atmosfera kao sada, može da napravi velike probleme. Svaki stepen temperaturne razlike uzrokuje pojačavanje vetra“, objasnio je ranije meteorolog Ivan Ristić.

Novi Sad, posledice nevremena Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, do nedelje će biti uslova za superćelijske oluje.

„Bićemo na periferiji afričkog ciklona. Očekuju se udari vetra od 100 km/h. Ako dođu ranije te superćelijske oluje, između 2 i 6, onda ima uslova i za ogroman grad. U utorak će temperature biti baš vrele, temperature do 40 stepeni, a od srede će biti prijatnije vreme, afrički talas kreće ka Africi i biće prijatnije“, kazao je Ristić.

Oštećena Osnovna škola Jozef Atila u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Udari dostizali i do 200 kilometara na čas

Prolazak oluje doneo je sa sobom osveženje, ali i ozbiljne štete. U Kruševcu je palo skoro 30 litara po metru kvadratnom. Ono što je ovu oluju činilo razornom jeste vetar orkanske jačine.

„Pretpostavlja se da su udari dostizali i 200 kilometara na čas, a sličnu situaciju očekujemo i danas“, rekla je urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Snažna oluja i danas poslepodne i u večernjim satima

Zbog mogućih oluja u većem delu Srbije upaljen je naradažasti meteoalarm. Lokalno će padati grad veličine od pet centimetara i duvaće vetar orkanske brzine veće od 100 kilometara na čas.

Oštećena Osnovna škola Jozef Atila u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Snažne oluje očekuju se danas poslepodne i u večernjim satima. Zona sa grmljavinama i gradom premeštaće se od severozapada ka istoku. Prva na udaru biće Vojvodina tako da i danas na ovom području očekujemo najveću štetu. Tačnu lokaciju nije moguće predviteti više od sat do dva unapred, ali će zato Republički Hidormeteorološki Zavod Srbije izdavati hitna upozorenja, pa je savet da pratite njihov sajt“, rekla je Lazarević.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Moguće vremenske nepogode do 22. jula

Kako dodaje, da nam se se oluje spremaju, pokazuje i karta vetra.

„U prizemnom sloju vetar će biti pojačan severnog pravca, dok će na visini pravac biti zapadni. Dakle, biće izraženo smicanje vetra pa može doći do rotacije i superćelijskih oblaka. Temperatura danas osetno niža i kretaće se od 29 do 35 stepeni Celzijusa“, kaže Lazarević.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda do 22. jula.

„Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine nepogoda je unapred teško odrediti pa će se iz tog razloga za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred“, istakao je RHMZ.

Posledice nevremena u Beogradu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako se ponašati u slučaju oluje

MUP Srbije objavio je uputstvo o tome kako se ponašati u slučaju oluje.

Građanima se savetuje da obezbede sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše, zatvore prozore i spoljna vrata, kao i da izbegavaju kontakt sa metalnim predmetima, jer su dobri provodnici.

U slučaju da se nađete napolju, treba izbegavati visoke strukture, vrhove brda i planina, kao i otvorena polja, telefonske kablove i električne vodove.

Preporučuje se pronalaženje zaklona u zgradi ili automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju. U grupi ljudi, važno je održavati razdaljinu od pet metara između osoba.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

BONUS VIDEO: Posledice jakog nevremena u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare