Iako ima status banje i nalazi se pod zaštitom države, Ovčar Banja kod Čačka ostala je bez oba izvora lekovite vode još 2016. godine. To je otkriveno tek nedavno kad su javno objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje. Po tim nalazima, u vodi je otkriven veliki broj bakterija, među njima i fekalne, i ona se može koristiti samo za ispiranje toaleta. Zbog toga javnost postavlja pitanje zašto država ulaže 700 miliona dinara u gradnju objekata, a nije rešen problem nelegalne gradnje i kanalizacije.

Ovako je bilo u petak u Ovčar Banji na otvaranju Pridonjačkog centra koji je finansirala država. Premijerka i ministri svečano su otvorili objekat i najavili dalje investicije u revitalizaciju Ovčar Banje.  Međutim, na samo pedesetak metara nalazi se banjsko kupatilo čačanske bolnice, gde su dolazili pacijenti na lečenje sportskih povreda, reume, kožnih oboljenja… Vrata su zatvorena još 2016. godine nakon analize Zavoda za javno zdravlje.

“Rezultat laboratorijskih ispitivanja uzorka termalne vode pokazivao je higijensku neispravnost usled osetnog mirisa na trulež i ribu, prisustva lebdećih crnih čestica, kao i prisustva oportunih bakterija Pseudomonas aeruginosai – bakterija fekalnog porekla. Posle sanitarnog uvida voda se može koristiti samo za ispiranje toaleta”, stoji u nalazu Zavoda, piše ozonpress.net.

S tim podacima javnost je upoznata tek nedavno kada je ceo izveštaj objavila Rada Karanac, koja je do njega došla po zahtevu za pristupom informacijama od javnog značaja.

“Kad sam dobila izveštaj i pročitala ga pitala sam se zašto neko nije reagovao, jer su u pitanju ozbiljne stvari. Poslednje uzorkovanje vode rađeno je 2016. godine, i tad su naložene hitne i neodložne mere. Ono što se pitam kao građanka Čačka da li je u pitanju neodgovornost ili neozbiljnost. Da li je moguće da imamo neke informacije koje jasno ukazuju na probleme s nečim što je najveći resurs Ovčar Banje, a to je voda, da mi nemamo vodu, a da se bavimo pitanjem pravljenja građevina, Prirodnjačkog muzeja, amfiteatra. Pravimo neke zgrade, a nemamo osnovu, kanalizaciju, pijaću vodu… Došli smo u situaciju da pravimo kuću na dva sprata bez temelja, da krećemo od krova“, kaže Rada Karanac.

Gradonačelnik Čačka potvrdio je da oba izvora nisu i dalje u funkciji, da su zagađena, ali da nema bojazni da će Ovčar Banja izgubiti svoj status, jer je pre dva meseca pronađen novi izvor.

“Ne možemo da izgubimo status banje. Dugi niz godina voda je zamućena i nije za upotrebu. Što se tiče bušotina, Eparhija žička je platila pre dva meseca istraživanja i na 183 metra je nađena kvalitetna voda. Vlasnik svih bušotina je Eparhija i oni imaju dozvolu za eksploataciju te vode, odnosno manastir Blagoveštenje. Imamo odlične odnose, sarađujemo i neće biti nikakvih problema da budući RH centar crpi tu buduću vodu koja je lekovita”, kaže gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Slučaj Ovčar Banje nije jedini u Srbiji. Nekontrolisana gradnja, kanalizacija problemi su s kojim su se suočila i druga područja pod zaštitom države kao što su Kopaonik, Tara, Zlatibor, Vrnjačka Banja. Međutim, premijerka Srbije kao da s svim ovim problemima nije upoznata.

“To su paušalne ocene. Ono što smo uradili je da kontinuirano, kao što smo uradili u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, proširujemo naša zaštićena područja. Borićemo se protiv toga, a ako imate primer gde imamo nelegalnu gradnju da institucije nisu reagovale recite mi“, rekla je premijerka Brnabić.

Iz lokalne samouprave poručuju da neće odustati od investicija na ovom području i obećavaju da će izgraditi kanalizaciju pre izgradnje hotela i RH centra. Nadamo se da će to dočekati i novootrkiveni izvor termalne vode.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare