Nakon smrti penzionera, članovi njegove porodice pod određenim uslovima mogu da naslede njegova primanja. Ipak, ako je penzioner bio hranitelj, deca koju je on čuvao i odgajao ni pod kojim uslovima ne mogu da budu naslednici, uprkos tome što je pravo na primanja u starijim danima, njihov hranitelj možda stekao baš zahvaljujući tome što ih je podizao i vaspitavao.

Deca koja odrastaju u hraniteljskoj porodici, bez obzira na vreme koje provedu sa hraniteljima, ne mogu da budu naslednici njihove penzije. Izuzetak nije ni ukoliko hranitelj umre dok odgaja decu. Čak i ako hranitelj ima biološku decu, koja su saglasna sa time da naslednici budu deca o kojoj je hranitelj brinuo, nasledstva ipak nema.

Članovi porodice preminulog, inače, mogu da naslede njegova primanja ukoliko je on umro tokom primanja penzije ili ako ostvario najmanje pet godina staža ili ispunio uslove za prevremenu ili invalidsku penziju, a naslednici mogu da budu supružnik, vanbračni partner, biološka ili usvojena deca i roditelji.

Hranitelji imaju pravo na penziju…

Svim građanima Srbije koji su odlučili da brinu o detetu o kojem niko nije želeo da brine, pa potpisali ugovor o hraniteljstvu, priznaje se staž osiguranja, te na taj način ostvaruju pravo na penziju. Tim ugovorom definišu se obaveze hranitelja u čuvanju, podizanju i vaspitavanju deteta. Takođe, određuje se naknada za to. Ugovor se, inače, sklapa sa Centrom za socijalni rad. Naknada na koju hranitelj ima pravo odeđena je Rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i sociajlana pitanja, a ona po detetu iznosi 24.489,72 dinara. Pored toga, postoje različite naknade za prevoz ukoliko se dete školuje van mesta prebivališta, a hranitelji imaju pravo i na doprinose za penzijsko i invalidisko osiguranje koje plaća Centar za socijalni rad. Doprinosi za zdravstvo plaćaju se ukoliko hranitelj već nema zdravstveno osiguranje, odnosno ako, primera radi, nije zaposlen.

PROČITAJTE JOŠ

To, dakle, znači da hranitelji imaju pravo na penziju.

… ali hraniteljska deca ne

Međutim, deca o kojima brinu hranitelji, nemaju pravo da naslede penziju koju je njihov hranitelj primao po tom osnovu, kao što bi, primera radi, deca mogla da naslede penziju svojih bioloških roditelja.

Foto: Shutterstock

Njih, naime, aktuelni propisi ne prepoznaju kao naslednike penzije, i to ni u jednom slučaju.

Vreme koje je dete provelo u hraniteljskoj porodici ne igra nikakvu ulogu. Takođe, ako je hranitelj imao biološku decu, postoji mogućnost da će ona biti saglasna sa time da hraniteljska deca budu naslednici penzije koju je hranitelj ostvario na osnovu toga što se brinuo o njima. Međutim, čak ni tada, oni ne mogu da budu naslednici.

Foto: Eric Audras / PhotoAlto / Profimedia

Redakcija portala želela je da od PIO fonda sazna zbog čega je to tako, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili.

BONUS VIDEO Šta kada penzije nisu dovoljne za život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar