Prethodnih dana društvenim mrežama se šire audio snimci i pritužbe građana čije komšije preglasno vode ljubav. Očigledno da se Beograđani na taj način obračunavaju sa bučnim susedima, međutim mnogi od njih ne znaju da zbog previše glasnog uživanja u seksu mogu da plate kaznu 5.000 dinara - da, to se tretira kao remećenje javnog reda i mira. Komunalac, koji se više puta zatekao u takvim nesvakidašnjim situacijama, za Nova.rs priča o svom iskustvu, a otkriva i koje je to beogradsko naselje najbučnije u vođenju ljubavi.

Da bi bučne komšije bile kažnjene, potrebno je da bude poslata prijava komunalcima, koji treba da izmere decibele i utvrde da li je prekoračen dozvoljeni nivo buke. Pripadnici Službe javnog reda i komunalne milicije odnosno Beogradski lični „Beli“ imali su nekoliko ovakvih slučajeva, a jedan iz redova „Belih“ koji je u službi više od pet godina, priča za Nova.rs o jednoj nesvakidašnjoj situaciji koja ga je zadesila.

„Komunalna milicija je prošle godine počela merenje i kontrolisanje nivoa buke u gradu po sopstvenom planu, ali i po prijavama građana. Mnogi ne znaju da zbog preglasnih intimnih odnosa mogu da dobiju prijavu. Sada, posle više od godinu dana, postoje neke ustaljene zone koje smo u prethodnom periodu prepoznali kao najkritičnije u smislu da odatle potiče najviše prijava zbog preglasnog seksualnog odnosa“, priča naš sagovornik.

Tako se, prema njegovoj priči, jedno naselje u Mirijevu izdvojilo kao najviše bučno i to baš zbog seksa.

„Jedne večeri, negde oko ponoći, dobili smo poziv iz centrale da se uputimo u Mirijevo jer jedna žena preti da probudi ceo grad. Tako su nam rekli. Nismo znali o čemu se radi, mislili smo da je u pitanju neka svađa. Koleginica i ja smo otišli na teren na datu adresu, a ispred zgrade nas je sačekala žena koja je i zvala komunalnu miliciju“, objašnjava „Beli“.

Žena je, prema njegovim rečima, prijavila komšije jer su imali preglasan seks.

„Žena je pričala kako ne spava već šest meseci od buke koju proizvode njene komšije. Kaže i da lupaju stolom o njen zid, zatim kako čuje njihove ‚prljave reči‘ koje izgovaraju jedno drugom. Ona je bila toliko uznemirena, toliko besna, a u jednom trenutku je i zaplakala“, ističe naš sgaovornik.

Zajedno su, potom, otišli na treći sprat, do stana koji je, kako je žena tvrdila, bučan.

„Koleginica je ostala u kolima, dok sam se ja popeo sa ženom koja je prijavila problem. Pokucao sam i ubrzo mi je otvorila jedna mlađa žena, polugola. Verujte. Izašla je na vrata smao u donjem vešu. Rekoh joj: možete li da se obučete, pa da porazgovaramo, a ona reče: meni je ovako dobro, jedino ako vama smeta. Na trenutak sam se pogubio, ali joj rekoh da mi ne smeta. Sve to posmatra žena koja nas je i zvala, a koja je stajala na svom pragu“.

Komunalni policajac je objasnio ženi u donjem vešu da je prijavljena zbog remećenja reda i mira.

„Saslušala me je, bukvalno je znala i ko je prijavio i zbog čega, a onda je rekla kako mesecima pokušava da zatrudni i kako joj je neki čovek vidovnjak rekao da svako veče, tačno u ponoć, treba da ima odnos sa partnerom, pa i koliko treba da traje, na kojim mestima… Svašta mi je pričala, ali nisam mogao da slušam. Upozorio sam je i otišao“, priča naš sgaovonrik.

Ipak, slučaj se nije završio. Prijava zbog buke stizala je i narednih nekoliko dana, a na kraju su pripadnici komunalne milicije morali da „intervenišu“ i da napišu kaznu.

„Opet sam se zadesio ja u tom naselju i kada je stigao poziv, pomislih: to je to, sad ću da joj napišem kaznu, valjda će se smiriti. Pozvonio sam joj, a ovaj put su izašli i ona i njen partner rekavši da slobodno pišem kaznu jer je ona trudna. Grlili su se, ljubili, a najsmešnije od svega je bilo što je to slušala komšinica koja ih je prijavila, pa im je prišla, zagrlila ih i rekla: hvala Bogu, pa sad ću valjda mirno spavati makar godinu dana. Eto, taj slučaj još uvek prepričavamo kolegama“, kaže nam Beli.

Javni red i mir se krše ukoliko buka prevazilazi 30 decibala

Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika zgrada Ljubiša Banovački objansio je ranije za Nova.rs da se javni red i mir krše, ukoliko buka proizvedena vođenjem ljubavi prevazilazi 30 decibala.

Dakle, isti je slučaj i sa bilo kojom drugom vrstom buke.

„Ako je buka veća od 30 decibala, dođe komunalni milicajac i utvrdi na licu mesta i izmeri tu buku, onda je to kršenje javnog reda i mera“, kaže Banovački.

Međutim, problem nestaje kada se preglasno vođenje ljubavi završi pre nego što stignu milicajci.

„Dok dođe komunalna inspekcija, dok to izmeri, sam je čin završen i tu stanari moraju biti tolerantni. Meni kao upravniku niko nije za pet godina to prijavio“, navodi Banovački.

Sagovornik Nova.rs navodi da su od glasnog vođenja ljubavi mnogo veći problem renoviranje stana, bušenje hilitja, vožnja trotineta po stanu i slično.

Bonus video: Da li treba zabraniti seks van braka?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare