Zlatibor Lončar predstavio je tim koji će se baviti pitanjem da li postoji štetno dejstvo po zdravlje građana Srbije u slučaju iskopavanja litijuma Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dr Zoran Radovanović, epidemiolog i redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji uputio je otvoreno pismo lekarima koji čine tim za litijum, kojio je oformio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Njegovo pismo prenosimo u celosti.

„Poštovane koleginice i kolege,

Svojom spremnošću da neopozivo i besprizivno odlučujete o sudbini rudarenja litijuma i bora u Srbiji preuzeli ste na sebe ogromnu odgovornost. Ta odluka jeste vaš lični čin, ali njome – po logici stvari – dovodite u pitanje ugled čitave profesije. Molim vas da imate u vidu sledeće okolnosti:

1. Proširivanje prava lekara da samostalno rešavaju složena geohemijska, geofizička, hidrogeološka i slična pitanja od nacionalnog značaja podjednako je nerazumno kao što bi bilo pozivanje inženjera da, recimo, daju transfuziju ili da leče dečju leukemiju.

2. U ovoj zemlji još uvek, makar formalno, postoje institucije zadužene da se nose sa dilemama kakva je, mimo zakona, data vama u ruke. S kojim pravom (a jednom će se postaviti i pitanje odgovornosti) uzurpirate nadležnosti legalnih institucija?

3. O dobrim i lošim stranama rudarenja u dolini Jadra, ali i drugde po Srbiji, već su se izjasnili naši najugledniji hemičari, ekolozi i drugi stručnjaci iz SANU, Univerziteta u Beogradu i drugih naučnih ustanova. Ne bi li bilo neprilično i nekritično da vi sada apriorno ignorišete sve te umne glave i to u oblasti za koju niste dovoljno stručni?

4. Istorija ove zemlje pokazuje da su pogrešne sudbinske odluke donošene kada su ljudi deljeni, pa upućivani jedni protiv drugih. Apelujem na vas da pokažete dovoljno samouvida i da prihvatite ograničene domete svoje kompetentnosti.

PROČITAJTE JOŠ

S kolegijalnim pozdravom,

Dr Zoran Radovanović, epidemiolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji“

BONUS VIDEO Da li i šta tim lekara može da utvrdi o uticaju iskovanja litijuma na zdravlje ljudi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare