Branko Ružić Beograd 24.08.2021. Završena sednica Kriznog štaba, izjave, Krizni štab, koronavirus, polazak u školu, škola, 1. septembar
Branko Ružić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde Nataša Zečević uputila je danas otvoreno pismo ministru prosvete Branku Ružiću u kojem je konstatovala da se sve u obrazovanju "raspada, kao i u ekonomiji".

Njeno otvoreno pismo prenosimo u celosti.

„Ministre Ružiću,

Potpuno ste u pravu, obrazovanje prati ekonomski razvoj. Hvalite se po svetu uvođenjem programiranja i Digitalnog sveta u osnovne škole od prvog razreda i kažete da ste ponosni što smo samo mi to uradili, a ne i razvijene zemlje.

Možda razlog treba tražiti u svrsishodnosti takvih odluka. Pravo programiranje podrazumeva dobro poznavanje matematike, logike, razvijeno kritičko mišljenje i sposobnost rešavanja problema.

Međutim, izveštaj sa PISA testiranja nam ukazuje da je 40 odsto petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismeno. Sigurna sam da ste čitali prave rezultate sa pilotiranja državne mature, a ne one u medijima, i jasno vam je da mali procenat učenika može da reši test iz matematike i srpskog.

Istraživanja o efektima nastave u vreme pandemije svuda, osim kod nas, pokazuju pad kvaliteta obrazovanja, još veću nejednakost među učenicima i smanjenje pravednosti obrazovanja.

Dodatno, ako se pomerimo iz velikih gradova učenici nemaju načina da dođu do srednje škole, nema prevoza, nema učeničkih domova. Da stvar bude gora, u poslednjih 10 godina broj učenika u osnovnim i srednjim školama opao je za neverovatnih 110.000. A bez mladih, nema budućnosti.

Zato Vam predlažem da što pre obiđete škole i proveriite da li naši učenici imaju uređene toalete, toplu vodu, toalet papir i uverićete se koliko su nam škole zapuštene, a obrazovanje u raspadu.

Jedini način da se privede nameni, a od naših đaka napravimo sposobne ljude jeste maksimalno ulaganje u obrazovanje, da se ono ne tretira više kao trošak, već najbolja investicija u budućnost, bolji položaj i veće plate za prosvetne radnike, nastava sa najviše 20 učenika u odeljenju, revizija nastavnih programa i obavezno srednje obrazovanje, na šta Stranka slobode i pravde godinama ukazuje, a sada je zadnji momenat da se ovakva reforma obrazovanja i primeni kako šteta ne bi bila trajna i nepopravljiva.“

BONUS VIDEO – Nastavak škole uz najgoru epidemijsku sliku?– gost Branko Ružić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare