Foto:shutterstock

U šest beogradskih domova zdravlja počela je nedelja otvorenih vrata, kada će roditelji moći da vakcinišu svoju decu protiv humanog papiloma virusa (HPV) bez zakazivanja. Prema podacima Batuta, do sada je prvom dozom vakcine protiv HPV vakcinisano svega 5,6 odsto devojčica i dečaka, u 10 generacija za koje je moguća besplatna imunizacija.

Prema poslednjim raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“ do 12. aprila dato je ukupno 75.615 doza vakcine.

Prvu dozu devetovalentne vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV primilo je ukupno 36.888 dece uzrasta od 9 do 19 godina, od toga 75,8 odsto činile su devojčice, a 24,2 odsto dečaci. Broj dece uzrasta 9 do 14 godina koji je primio prvu dozu HPV vakcine iznosi 20.839, od kojih je 59,2 odsto potpuno vakcinisano i drugom dozom. Broj dece uzrasta 15 do 19 godina koji je primio prvu dozu HPV vakcine iznosi 16.049, od kojih je 65 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze, u skladu sa uzrastom. Pored vakcinacije dece, od 4.4.2024. godine započeta je i vakcinacija studenata uzrasta 19 do 26 godina u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, pri čemu je prvu dozu vakcine primio 1.701 student.

Pročitajte još

„Iako je Srbija još u junu 2022. godine obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces imunizacije devojčica i dečaka, stiče se utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti dobijanja vakcine i zaštite od HPV“, navodi se u saopštenju Udruženja za borbu protiv raka jajnika i grlića materice „Progovori“.

Iz tog razloga organizovana je svojevrsna nedelja otvorenih vrata i to u domovima zdravlja Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica, Rakovica i Stari grad, u kojima će roditelji moći da dovedu svoju decu da ih zaštite od HPV i bez prethodnog zakazivanja kod pedijatara.

Pored Beograda, Otvorena vrata za HPV imunizaciju organizovana su i u južno-bačkom okrugu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Požarevcu, Obrenovcu i dr. I to sve uoči Evropske nedelje imunizacije koja se obeležava od 22-28. aprila.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare