Okupljanjem pripadnika LGBT zajednice na platou kod "Pobednika" na Kalemegdanu u Beogradu, danas je zvanično otvorena "Nedelja ponosa 2023".

Manifestacija se održava pod sloganom „Nismo ni blizu“, a trajaće do nedelje 10. septembra. Direktor Beograd Prajda Goran Miletić rekao je da momenat u kojem se „Nedelja ponosa“ održava nije optimističan i da je situacija za LGBT zajednicu mnogo lošija nego u ranijem periodu.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi smo bili dovoljno otvoreni za saradnju, učinili smo dosta kompromisa, razgovarali smo sa vlastima kako bi se našlo rešenje za naše probleme. Mi smo pokušali da pošaljemo vlastima još jedan zahtev, a to je da makar simbolično stanu iza LGBT zajednice i istaknu zastave duginih boja ovih dana dok je ‘Nedelja ponosa’. Videćemo da li će to biti slučaj“, istakao je Miletić.

Goran Miletić, Europrajd Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je rekao, njihovi zahtevi nisu ekstravagantni, već je pre reč o ispunjenju običnih stvari, neophodnih za pristojan život.

„To je donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakon o rodnom indentitetu, uključivanje ove teme u obrazovni sistem, uključenje u lokalne akcione planove, izvinjenje svima onima koji su do 1994. godine po krivičnom zakoniku osuđeni za protivprirodni blud, deklaracija protiv homofobije i uključivanje PrEP i PEP u zdravstveni sistem“, naveo je Miletić.

Članica organizacionog odbora „Povorke ponosa“ Jelena Vasiljević rekla je da je ove godine organizovano 60 događaja i da su za to zaslužne LGBT zajednica, privatni, javni i civilni sektor.

„Ono što bih izdvojila jesu Prajd teatar, Prajd forum i Konferencija za ljudska prava, na kojoj će učestvovati svi sektori. Posebno pozivam sve da dođu na ‘Arkadiju’, gde će moći da se vidi istorija LGBT zajednice u Srbiji“, navela je Vasiljević.

Nora Janković iz nevladine organizacija „Talas TIRV“ rekla je da mladim trans i interseks osobama nije dopušteno ni da u školi saznaju da ljudi kao što su oni postoje i da mogu da dobiju podršku i žive kao i svi ostali.

„Ne možemo dopustiti dalje odlaganje procedure za usvajanje jedinstvenog zakona o rodnom identitetu koji bi jasno i nedvosmisleno štitio ličnu i telesnu autonomiju trans i interseks osoba, zabranio sve oblike pritiska i prisile na medicisnke procedure na koje nismo sami pristali, a naročito uslovljavanje njima kako bi naša dokumenta bila u skladu sa našim rodom“, navela je Janković.

Kao centralni događaj „Nedelje ponosa 2023“ najavljena je Prajd šetnja, zakazana za subotu 9. septembar u Beogradu, koja bi počela i završila se u parku Manjež.

BONUS VIDEO: Konstrakta u PopTok-u: Šta ću ja u Areni, ne mogu to da napunim, niti imam para da to napravim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar