Koronavirus i vanredno stanje prekinuli su i studentski život, koji se sada polako vraća u normalu. Studenti sa kojima smo razgovarali uglavnom priznaju da tokom izolacije nisu previše pažnje posvećivali učenju. Sada to nadoknađuju i zagrevaju se za predstojeće ispitne rokove.

Studenski grad se lagano puni. Iz različitih delova zemlje pristižu studenti natovareni torbama. U tom studentskom naselju poštuju se sve mere zaštite od koronavirusa, pa još uvek nisu dozvoljene posete. Nekima to smeta, a ima i onih koji kažu da je bolje tako, jer je vreme da se prione na učenje, a posete umeju da skrenu pažnju sa te misije.

Slobodan Klisarić / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nisam učio za vreme korone, bavio sam se stvarima kojima se inače ne bavim dok traje faks. Čitanje crtanje, vežbanje. Tu je i  upoznavanje ‘korona prijatelja’, pošto sam čitava da meseca bio ovde u kampusu. Za vreme vanrednog stanja, radila nam je i menza, na tome sam posebno zahvalan. Sa Kosova sam, pa nisam mogao da odem kući, Uz posebnu molbu sam ostao u studenjaku“, kaže nam Slobodan Klisarić, student Građevinskog fakulteta

Ispiti mu kaže, počinju od 30 maaja, pa se polako vraća rutini i učenju.

„Mora se učiti“, poručuje sebi svojim kolegama.

„Još nema poseta, Ipak, život se vratio u Studenjak, oseća se to i u vazduhu. Bilo je jako čudno za vreme vanrednog stanja. Do samog početka policijskog časa svi su bili tu, a onda nastaje tajac. Sada se sve polako budi i pristiže sve više kolega“, dodaje da je, što se tiče zaštite, sve po pravilima i propisima.

„Bilo je previše slobodnog vremena, previše svega. Učilo se, ali ne toliko. Preko dana sam bio sa drugarima, a noću sam učio, kada počne policijski čas. Počeo sam sada da se vraćam u rutinu, pripremam se sada za nadoknadu aprilskog roka, imam još deset dana za polaganje tih ispita, pa ću onda dalje“, kaže nam student Pravnog fakulteta Lazar Petrović.

Lazar Petrović / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naš sagovornik samo što je stigao u Studenstki grad iz rodnog Kruševca.

„Tek sam stigao, ne znam kako izgleda život u Studenstkom gradu trenutno. Idem nešto da pojedem, pa da se uselim“, objašnjava nam Lazar koji se lagano vraća svom studentskom životu.

Đorđe studira Građevinski fakultet, a na pitanje da li je učio i za vreme korone i vanrednog stanja odgova – „onako“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pripremao sam ispite koliko sam mogao. Sad se lagano zagrevam, planiram u junu da prijavim 4-5 predmeta“, iskren je Đorđe. Kaže da je iz dana u dan život u studenjaku sve normalniji.

„Jedino što mi fali i što bih voleo da se što pre vrati, to su posete“, apeluje naš sagovornik.

Marko je student Fakulteta organizacionih nauka, priznaje da je za vreme vanrednog stanja učio „pomalo“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nisu bili baš uslovi sjajni, pošto mi je kod kuće bila gužva i roditelji su radili od kuće“, priča nam naš sagovornik i dodaje da su mu se svidela video predavanja koja su u sklopu onlajn nastave bila organizovana na njegovom fakultetu.

Čini se da će mu biti potrebno vreme da se ponovo vrati u stari tempo učenja.

„Tenutno sam u fazi da manje učim, sada se viđam sa ljudima koje nisam video sve ovo vreme. Ipak, polako kreću kolokvijumi za nekih pet-šest dana. Malo sam ispao iz forme, ali moraću da prionem“, bodri se naš sagovornik.

Nekima je izolacija baš teško pala.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na početku sam učila, ali sam posle samo ispala iz ritma. Svakodnevica se pretvorila u neku depresiju, ali sada je bolje“, priča nam Milica, studentkinja Rudarsko-geološkog fakulteta.

„Bila su nam organizovana onlajn predavanja, ali sada moramo da nadoknađujemo vežbe. Prijavila sam tri ispita za junski rok, pa da krenem polako“, kaže Milica.

U Studentskom gradu se, tvrdi naša sagovornica, poštuju sva pravila, a to što nema poseta joj nije neka velika smetnja.

„Ionako treba da se uči, lakše je bez poseta“, kaže naša sagovornica.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar