Mirno julsko popodne u većem delu Vojvodine juče se pretvorilo u apokaliptične prizore. Grad je bio toliko krupan i jak da je lomio roletne, šofer šajbne na automobilima, fasade na kućama, dok je vetar nosio drveće. Radarska slika nad tim delom Vojvodine juče je bila crna, pa su pojedini korisnici na Tviteru prokomentarisali da to nikada nisu videli. Meteorolog Nedeljko Todorović objašnjava da je reč o letnjoj nepogodi, karakterističnoj za ovo doba godine koju prate jak intenzitet, ali i brzo premeštanje i kratko trajanje.

Crna boja koja se na radarskoj mapi pojavila u jednom trenutku označava vrednost refleksije radarskog odraza.

„To je grafički pokazatelj ili u koloru prikazan intezitet potencijalnih padavina. Imate gradulaciju: Slaba kiša, kiša, jaka kiša, pljusak, grad – e to crno znači da je bio grad“, kaže Todorović.

Navodi i da je reč o radarskom kriterijumu.

Šta se juče dogđalo u Vrbasu i okolini?

Meteorolog Todorović navodi da je reč o meteorološkoj pojavi koja se događa svake godine.

„U junu je toga bilo koliko hoćete na više mesta u Srbiji. Ništa neobično. Letnja nepogoda, stvaranje jakih grmljavinskih oblaka – uobičajeno za naše krajeve od početka maja do kraja septembra. Nevreme lokalnog karaktera, jakog inteziteta, relativno kratkog trajanja, pola sata, sat vremena. Brzo premeštanje i šteta usput – to su sve karakteristike, Dakle, obična letnja nepogoda“, kaže Todorović.

Sagovornik Nova.rs napominje i da su u junu bile izražene padavine na mnogo mesta, kao i da je sada došlo do stagnacije.

PROČITAJTE JOŠ

„Gledajući Evropu, mnogo češća i žešća pojava nevremena je u zapadnoj Evropi nego kod nas. Ako govorimo o najžešćim nepogodama, koje podrazumevaju tornada iz takvih oblaka. U zapadnoj Evropi je mnogo to češće“, kaže Todorović.

Kada je reč o Srbiji, nema nekog posebnog regiona, koji bi mogao da se izdvoji po intezitetu i učestalosti.

„Jedino u zapadnim i jugozapadnim krajevima Srbije je malo češća pojava grada, ali je to mala razlika“, napominje meteorolog.

Dakle, izuzetno toplo ili ekstremno toplo vreme je pokazatelj da bi moglo da dođe do grmljavinskih nepogoda.

„Nikada to nisam video u životu“ 

„Nevreme je trajalo manje od deset minuta i to je bilo nešto što nikada nisam video u životu, bio sam u automobilu, a brojni su automobili u Vrbasu čije su šofer šajbne polupane, brojne fasade na kućama i zgradama su izbušene, kao da je grad granatiran doslovno, sve kuće koje imaju taj stiropor pa preko mrežicu, pa onda fasadeks, a njih nije malo imaju rupe“, rekao je novinar Radovan Seratlić za Nova TV.

Seratlić je dodao da se juče u Vrbasu dogodilo nevreme koje još nije viđeno, a da stariji sugrađani tvrde da ovako nešto nisu videli za svog životnog veka.

***

BONUS VIDEO: Jako nevreme se srušilo na Beograd: Na Banovom brdu potop, Požeška ulica kao reka, nestvarni snimci munja i gromova iz celog grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar