deca
Foto:Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

Devetogodišnjem dečaku iz Čačka, za koga se sumnjalo da ima hepatitis nepoznatog porekla i koji je prevezen u italijansku kliniku u Bergamu se zdravstveno stanje popravilo, saznaje portal Nova.rs.

Sagovornik našeg portala, blizak porodici, otkriva da je mališan dobro odreagovao na terapiju koja mu se daje u toj zdravstvenoj ustanovi.

„Dečaku je uključena proteinska terapija na koju je jetra reagovala i svi smo presrećni zbog toga. Čak su lekari rekli da je, imajući u vidu reakciju na lekove, upitno da li će biti odrađena transplantacija jetre. Prema njihovim navodima, obzirom da se stanje popravlja iz dana u dan, možda do toga i ne dođe“, ispričao je naš sagovornik. Prema njegovim rečima, majka je u bolnici sa mališanom, a otac je takođe u Italiji i svakodnevno odlazi u obilazak.

„Oni su otišli sa verom u pobedu bolesti i mi se nadamo da će tako i biti. Stanje je mnogo, mnogo bolje“, zaključuje izvor portala Nova.rs. Podsećamo da je dečakov otac uočio da je žut, pa su se hitno  javili u Opštu bolnicu Čačak.

„Imali su izuzetan tretman u čačanskoj bolnici, odmah su uradili sve analize i nakon toga su dali kola Hitne pomoći kako bi dečaka prevezli na beogradsku kliniku“,  objasnio je ranije sagovornik portala Nova.rs blizak porodici bolesnog dečaka.

Prema njegovim rečima, dečak je primljen u Institut za majku i dete “ Dr Vukan Čupić“,  gde su lekari nastavili da sprovode detaljnije pretrage.

„Tamo mu je bilirubin rastao, padao i imao je nepodnošljiv svrab po koži. Ima ga i trenutno, ali se nadamo dobrom ishodu. U Beogradu je primao infuziju i antibotike“, kaže sagovorrnik portala Nova.rs.

Kako je ranije izjavio dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete, kod njih na odeljenju je ležao pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa.

PROČITAJTE JOŠ

„Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi“, objasnio je on ranije za Nova.rs.

Roditelji su uočili, i on je podsetio, da je detetu koža požutela zbog čega su ga doveli na pregled.

BONUS VIDEO: dr Zoran Radovanović o epidemiji majmunskih boginja

BONUS VIDEO: Posledice kineskog botoksa: Pored vidljivih posledica mogući hepatitis C, AIDS i drugi virusi

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar