Zeleni sertifikat
Zeleni sertifikat Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Zeleni sertifikat koji dobijaju svi građani posle primanja treće doze vakcine protiv koronavirusa, biće validan do daljnjeg, bez vremenskog ograničenja. Građani koji su kompletno vakcinisani mogu da koriste ovaj dokument tokom narednih nedelja, bez obzira na to kada su primili buster dozu, dok god Nacionalni komitet za imunizaciju ne donese drugačiju odluku, kaže za Nova.rs virusolog prof. dr Tanja Jovanović, član Kriznog štaba.

Sastanak članova Nacionalnog komiteta za imunizaciju, koji je bio planiran do kraja februara, još nije održan, pa su dogovori, koji uključuju moguću odluku o uvođenju četvrte doze ili neograničeni produžetak važenja zelenih sertifikata, za sada na čekanju.

“Pratimo svakodnevno broj novozaraženih i umrlih od kovida-19, a čekamo da vidimo kakva će biti situacija posle praznika i školskog raspusta. U zavisnosti od epidemiološke situacije donećemo odluku o produžetku važenja sertifikata ili o uvođenju četvrte doze vakcine. Za sada nema novih odluka, pa svi građani koji su primili tri doze vakcine mogu neometano da koriste svoj sertifikat i u narednom periodu, bez obzira na to što je kod pojedinih dosad već prošlo više od sedam meseci” objašnjava prof. dr Jovanović.

Vakcine protiv koronavirusa su, prema rečima virusologa, pravljene da nas zaštite od prvobitnog soja, vuhanskog. Međutim, virus je vremenom mutirao, i ne prestaje da se menja, a tri doze ne štite od zaražavanja novim sortama, ali sigurno ublažavaju teške simptome i posledice bolesti.

U Srbiji je manje od 50 odsto ljudi primilo tri doze vakcine, posle kojih se dobija zeleni sertifikat, koji je prema prvobitnim odlukama zdravstvenih vlasti važio 210 dana ili sedam meseci. Nakon isteka ovog perioda, sertifikat bi trebalo da postane crven ili nevažeći, a dok god je zelen, omogućava ulazak u ugostiteljske objekte i prelazak granice za zemlje u kojima je posedovanje ovog dokumenta obavezno.

Pojedine evropske države međutim, ukidaju sve epidemiološke mere opravdavajući ove poteze omikron sojem čije je širenje nezaustavljivo, bez obzira na ograničenja.

“Omikron je stekao prirodni imunitet, ne samo vakcinalni. Ipak, potrebno je da prođe još vremena, da vidimo kako se kreće količina antitela posle buster doze, kod građana koji su je primili. Insistiramo i dalje na vakcinaciji i na trećoj dozi, koja je značajna za povećanje imunskog odgovora” kaže prof. dr Jovanović.
Ona navodi da još nije donesena definitivna odluka o neograničenom važenju sertifikata.

“Dok god ne donesemo novi plan imunizacije, sertifikati će biti zeleni, bez obzira što mnogima ističe sedam meseci od primanja poslednje doze. Ne znamo da li će se pojaviti opet novi soj i kako će se ponašati, da li će biti potrebno još doza. Najsigurnije je da svaka zemlja bez obzira na vakcinu, traži PCR test. Kad se pojavi novi soj virusa, isto je kao da se pojavio novi virus, jer je vakcina napravljena u odnosu na vuhansku varijatnu, ali ne može da spreči zaražavanje omikronom. Ipak, tri doze će svakoga zaštititi od teških formi bolesti. SZO zato i dalje apeluje da se na globalnom nivou postigne vakcinacija” naglašava dr Jovanović, profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Svaka zemlja ima svoju nacionalnu epidemiološku situaciju, a u tom smislu je važan procenat vakcinisanih osoba, naglašava profesorka.

„Da je procenat vakcinisanih veći, i kod nas bi se situacija sa novozaraženima i umrlima uveliko smirivala. Održaćemo sastanak povodom dalje imunizacije gde će biti razmatrana i relaksacija mera. Moramo dobro da razmislimo pre nego što donesemo odluku o mogućem ukidnaju mera, da ne prenaglimo, jer je još uvek visok broj umrlih od kovida-19. Brojke i kolektivni imunitet evropskih zemalja koje su ukinule mere, ne može da se poredi sa našim. Mi sa vakcinacijom sprečavamo teže forme bolesti i umiranje, ali ne i infekciju. To je primetno sa poslednjom varijantom virusa. Ipak svi primećujemo i da nastupa blagi trend pada zaraženih, a ako se održi i posle raspusta, videćemo šta nam je činiti“, objašnjava prof. dr Jovanović.

Naime, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, u Srbiji je vakcinisano manje od polovine ukupnog stanovništva, odnosno 46,7 odsto, a navodizvaničnika u Srbiji kažu da je procenat vakcinisanog punoletnog stanovništva, još u avgustu 2021. prešao 50 odsto.
Antrfile

Evropske zemlje masovno ukidaju mere

Francuska je nedavno ukinula gotovo sve epidemiološke mere, čime se pridružila nekolicini evropskih zemalja, poput Engleske, Švedske, Danske i Norveške, koje su odlučile da ublaže ili ukinu ograničenja. U ovim zemljama ukinuta je obavezna upotreba maski i pasoša o vakcinaciji. Takođe, Austrija najavljuje da će petog marta biti ukinute sve mere uvedene zbog pandemije koronavirusa. U ovoj zemlji će čak i za zaražene koji nemaju simptome virusa, biti ukinut obavezan karantin.

Bonus video: Obavezna vakcinacija u Austriji: Šta je sa Srbima koji su primili Sputnjik i Sinofarm?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar