U Bregalničkoj ulici u Beogradu otvara se spomen soba i otkriva spomenik Dragoljubu Mihailoviću. Ulica je blokirana, a okupio se veliki broj ljudi. Aktivistkinja Aida Ćorović i predstavnici Žena u crnom su kod Kajmakčalanske ulice i policija ih sprečava da priđu.

Kako javlja reporterka N1 sa razglasa se čuju četničke pesme, a neki od prisutnih nose majice Ravnogorskog pokreta.

Otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću Foto:N1

Među okupljenima su, između ostalih, Vojislav Mihailović, Matija Bećković, Miša Vacić i Mlađan Đorđević.

Inicijativa mladih za ljudska prava ovakav čin vidi kao poslednju fazu normalizacije četništva i četnika kao heroja i rodoljuba. Što kažu, nije u skladu sa istorijskim činjenicama.

„Ono što znamo za Dragoljuba Mihajlovića jeste da je on ne samo ratni zločinac, nego i da je dugo godina vršio kolaboraciju, odnosno, da je sarađivao sa okupatorima“, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Policija zaustavila protivnike otvaranja Spomen – muzeja Draži Mihailoviću

Pripadnici interventne jedinice policije i policijske brigade zaustavili su danas popodne, na uglu Kajmačalanske i Bregalničke ulice, nekoliko aktivista koji se protive otvaranju Spomen-muzeja Draži Mihailoviću, a među njima je i Aidu Ćorović, javio je reporter FoNeta.

Neki ljudi u Mihailoviću vide heroja, ali postoje istorijski dokumenti i izvori i presude o kojima ne može da se polemiše, rekla je ona.

Ćorović je istakla da je Mihailović nedvosmisleno bio kolabrocionista okupatora u Drugom svetskom ratu i da u tom smislu on simboliše najmračnije strane istorije.

BONUS VIDEO: Prefarbani murali s likovima Mladića i Draže Mihailovića na Vračaru 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare