Foto: Promo

Iz preventivnih razloga, zbog pojave prvog slučaja koronavirusa, u Novom Sadu je najavljeno otkazivanje Onkološkog kongresa koji je trebalo da bude održan od 12. do 14. marta.

Ranije je, zbog međunarodnog karaktera, otkazan predolimpijski turnir u basketu.

Prvi pacijent u Srbiji oboleo od koronavirusa, četrdesettrogodišnjak iz Bačke Topole, pre tri dana je bio prebačen u Novi Sad iz subotičke bolnice zbog naglih skokova temperature, ali su novosadski lekari uspeli da stabilizuju njegovo stanje.

Pacijent se nalazi u stabilnom stanju i pod stalnim je nadzorom lekara Infektivne klinike u Kiničkom centru Vojvodine.

„Naše osoblje je upoznato sa procedurom i načinom na koji se pristupa pacijentima koji boluju od zaraznih bolesti, tako da nema mesta panici. On se nalazi u izolaciji, a odnos prema njemu je kao i prema svakom drugom našem pacijentu“, kaže izvor Nova.rs iz Kliničkog centra Vojvodine.

Pre nego što mu je dijagnostifikovan virus COVID – 19, pacijent se lečio u „Kući zdravlja“, privatnoj bolnici u Subotici.

Tamošnji lekari su ga prvenstveno lečili od upale pluća, a tek su naknadno posumnjali da je reč o koronavirusu.

Nakon što su se rezultati pokazali pozitivni, on je prebačen u gradsku bolnicu, a sve osoblje „Kuće zdravlja“ koje je bilo u kontaktu sa njim odmah je podvrgnuto testiranju, dok je kompletna bolnica u potpunosti dezinfikovana.

Za sada nema potvrda da je iko od zaposlenih zaražen, a privatna bolnica je nastavila normalno sa radom.

U Subotici za sada ne razmatraju mogućnost otkazivanja javnih skupova, ali je primetno da u gradu ipak vlada blaga panika.

Proteklog vikenda, omiljena mesta Subotičana za izlazak su bila poluprazna, a u apotekama vlada potpuna nestašica maski, ali i vlažnih maramica.