Miodrag Šoškić protest u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Miodrag Šoškić započeo je pre nekoliko dana protest ispred čačanske Gradske uprave jer mu još uvek nije vraćen novac u iznosu od 12 hiljada dinara koji je pre tri godine dao za ćerkinu ekskurziju. Putovanje nije realizovano zbog nestabilne epidemiološke situacije. Njegova kći je tada bila sedmi razred OŠ "Tanasko Rajić", a sada je srednjoškolka u Čačku. Kucao je, kaže, na mnoga vrata, ali pomoći nije bilo, pa se s toga odlučio na ovakav korak.

„Ne znam kako me smatraju što sam sa Zlatara. Nema veze, ako misle da sam majmun ili medved, to je njihov problem, ali sad znaju – imaju Šoškića u Čačku i on će ostati u ovom gradu dok moje dete ne bude ispoštovano. Nisam poslao dete u školu da neko pravi cirkus od njega. Mi smo mukotrpno zaradili novac, pogledajte samo moje nokte, nema ih, i onaj ko je uzeo taj novac, a misli da se provodi sa tim novcem teško će se provesti. Ne pretim, ali ne može da se provede kad je znojem zarađen novac da bi dete preživelo, jelo, a oni mi uzimaju hleb detetu“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, život na Zlataru nije lak i svi odrastaju vodeći računa o svakom dinaru. To porodica očekuje i od države zahteva jasan odgovor gde je završio njihov novac.

„Ako je uzet za dobrobit ove zemlje, za auto-put ili spasavanje života, odustajem ove sekunde, ali ako je ovo samo da bi se varala deca, ne opaštam. Ni Turci nisu izvodili ovo, maloletnu decu su prevarili znajući da ona ne mogu da se bune“, istakao je Šoškić.

Bune se i drugi roditelji, prete tužbama, ali za sada u krugu škole. Samo u OŠ „Tanasko Rajić“ porodice potražuju 5,5 miliona dinara. Međutim, kažu, prava adresa krivca je Vlada Srbije koja je agencijama produžila rok za povraćaj novca ili organizaciju zamenskog putovanja do februara sledeće godine.

„Mi kao škola svakodnevno imamo pozive od strane roditelja. Verujte da ima dana kada me po deset oro njih pozove da pita o čemu se radi. Planirali smo da sazovemo Savet roditelja na kome bih im rekao kakva je situacija i sve bi im pojasnio, međutim, epidemiolopkja situacija nas sputava i ne možemo to da realizujemo. Nadam se da ćemo uskoro imati sastanak na kome ćemo ih upoznati o dugovanjima i načinima nadoknade“ kaže direktor te obrazovne ustanove Milorad Tešić.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, ispred čijeg kabineta Šoškić protestuje danima nije primio ovog čoveka, ali je upoznat sa problematikom. Todorović je naveo da Šoškić nije usamljen slučaj, te da nije problem da se njemu vrati 12 hiljada.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Međutim, ova teškoća se mora sistemski rešiti. Kakve budu odluke ministarstava ili onih koji su dobili javne tendere na ovim poslovima tako će se i grad ponašati“, kazao je on.

Koliko je porodica oštećeno na ovaj način niko ne zna. Problem nije rešio ni prošli, ni sadašnji ministar prosvete, a svi su izgledi da će sačekati i novog, nakon aprilskih izbora.

BONUS VIDEO: Slučaj čačanskog „Velteksa“: Radnice na rubu egzistencije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare