Foto: Zoran Lončarević

Redakciji portala Nova.rs javila se Beograđanka Rajka Bilčar, čiji otac Predrag Radosavljević (55) boluje od zloćudnog tumora, a nedavno je dobio i koronavirus. Rajka navodi da ne zna kome da se obrati za pomoć kako bi mu spasila život. Dodaje da njen otac mesecima ne može da ode na skener zbog toga što je većina bolnica u kovid sistemu, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je ustanovljeno da Radosavljević ima koronu, te sada strahuju da će jedini pregled koji su uspeli da zakažu za 11. avgust ponovo biti odložen.

Beograđanka, koja se javila našoj redakciji, tvrdi da je njenom ocu prošle godine uklonjen tumor glave pankreasa i da je poslednju hemioterapiju imao 24. februara, nakon čega mu je zakazan skener, kako bi se ustanovilo da li je izlečen. Ipak, tada je krenula njihova agonija jer njenog oca mesecima otkazuju za skener zbog korone, a od nedavno je i sam Radosavljević pozitivan na ovaj virus.

“Poslednja hemoterapija bila je 24. februara kada je trebalo da se odradi skener da se vidi da li se terapija nastavlja dalje ili je moj otac izlečen. Ipak, taj skener nikada nije urađen jer su mog oca lekari non-stop odlagali zbog korone. On se lečio u Zemunskoj bolnici i tamo je najpre bio zakazan skener, ali, kada su oni postali kovid bolnica, rekli su mu da su sve slučajeve prebacili u KBC Bežanijska kosa”, priča naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Ona navodi da nakon toga njen otac odlazi u KBC Bežanijska kosa gde, ipak, uspeva da zakaže skener za 2. jul, međutim, krajem juna, i ova bolnica prelazi u kovid sistem, te se pomenuti pregled ponovo odlaže.

„Taman kada je došao na red, oni su postali kovid bolnica i uputili ga ponovo na Zemunsku. On se pojavio u Zemunskoj bolnici, gde su rekli da su i oni u kovid sistemu i da ne mogu da ga prime. Pokušali smo na VMA, tamo imaju slobodno tek u decembru, što je kasno, jer ne znamo ni da li je bolest uznapredovala, niti išta. Jedino što smo uspeli to je da zakažemo skener na Stomatološkom fakultetu za 11. avgust“, kaže ona.

Ipak, nova agonija ih je zadesila nedavno, nakon što je njenom ocu stigao nalaz da je, pored svih problema, pozitivan i na koronavirus.

„Otac je 17. jula dobio simptome koronavirusa. Tri dana nakon toga dobija rezultate testa koji pokazuju da je pozitivan. Sutradan, 21. jula, u kovid ambulanti su mu snimali pluća i ustanovili da ima neke senke na plućima, ali da nisu sigurni šta je. Potom su ga uputili kod pulmologa na Bežanijsku kosu, gde je u tom stanju čekao puna četiri sata. Na osnovu tog snimka iz kovid ambulante, doktor koji ga je pregledao zaključio je da ima metastazu, ali mu to nije napisao u izveštaju, nego je samo prepisao ono što su već napisali u kovid ambulanti“, priča ova Beograđanka, vidno uznemirena zbog cele situacija i nemoći da pomogne ocu.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kako ističe i pored svih zdravstvenih problema koje ima njen otac, u KBC Bežanijskoj kosi su odbili da mu urade skener sa obrazloženjem da “nema temperaturu i upalu pluća”.

“Od tog trenutka smo u agoniji, ne znam da li imamo vremena za 11. avgust, sva vrata su nam zatvorena, a plašimo se da li će nam i tada ista zatvoriti. Otac je trenutno stabilno, imao je dva dana temperaturu 38,7. Mene plaši da li će korona da ga prođe do skenera i šta ako mu ga zbog toga ponovo otkažu? Mi trenutno ne znamo da li mu je bolest napredovala ili nije. Rak neće sam nestati, to je opasna bolest”, kaže ona i dodaje.

„Ne znamo šta je na plućima, ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju, da li se tumor vratio i u kom obliku, da li je metastazirao, koliko vremena mu je ostalo, kako je korona sve ovo pospešila, kome da se obratimo i koga da molimo za pomoć?! Pa se pitam, da li se u ovoj državi umire samo od korone?!“, ističe ona.

Foto: Privatna arhiva

Bilčareva ističe i da za svaku iznetu reč poseduju svu neophodno medicinsku dokumentaciju i da jedino želi da se njen otac pregleda, kako bi znali da li je zdravstveno dobro.

“Moj otac je već na ivici živaca, svađao se danas sa njima, međutim, to nema nikakvog efekta. Čak mu danas i lekar rekao da ne može da mu pomogne jer „nema vezu“. Ovo nije mala stvar, ovakve stvari ne smeju da se dešavaju. Korona je stavljena u prvi plan, a ljudi kojima je neophodna pomoć ne mogu da je dobiju“, navodi ova neutešna žena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar