Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kovid ambulante pri domovima zdravlja nastaviće sa radom, jer epidemija virusa korona u Srbiji nije završena, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je podsetio da su domovi zdravlja tokom vanrednog stanja primali samo hitne slučajeve, a da se sa smirivanjem situacije vraćaju u redovan program rada i primaju sve pacijente koji gravitiraju ka njima.

„Do daljeg ostaju kovid ambulante, jer u Srbiji nije završena epidemija virusa korona, a nije ni pandemija na svetskom nivou. Ima zemalja gde i dalje postoje ozbiljni problemi, koje su mislile da su završile sa virusom, pa im se on vratio“, naveo je ministar.

Neće se, kako je naveo, žuriti ni sa zatvaranjem kovid bolnica.Tek kada se bude smanjio broj pacijenata one će polako prelaziti u redovan sistem rada. Iz kovid sistema prvi će biti isključen Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ zbog prirode posla koji obavljaju.

Pre nego što prime prve ortopedske pacijente bolnica mora biti dezinfikovana, a svi zaposleni u toj ustanovi – medicinski i nemedicinski kadar biće testirani na virus korona.

„Mora da se podvuče crta, da se ne propusti nešto kada se kovid bolnice vraćaju u pređašnje stanje. Nije dovoljno da uradite samo dezinfekciju već se moraju testirati sve radnici koji su učestvovali u procesu rada“, naveo je Lončar.

Ministar kaže da se mora nastaviti i praćenje pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku, da su im već zakazuju kontrole i da će se pratiti kakve je posledice virus ostavio na njihovo zdravlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare