Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“10.908 NI METAR MANJE”, grafit je ispisan na Spomeniku obelisku streljanim partizanskim ranjenicima na Zlatiboru, na Kraljevim vodama i Palisadu 1941.godine. Kako Nova.rs saznaje, grafit je na spomeniku osvanuo pre petnaestak dana ali se nije niko pojavio da ga ukloni ili bilo šta preduzme. Grafit je ispisan iznad stihova Vaska Pope, "Ne dam ovo Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu", i još jedan je u nizu skrnavljenja spomenika kulture u Srbiji.

Poruka sadržine “10.908 NI METAR MANJE”, povodom “kosovskog pitanja” poslata je sa tribina Zvezdinih navijača pre tri godine, na utakmici sa Spartaksom iz Letonije. Broj 10.908 nije bilo kakav, već broj koji u kilometrima kvadratnim predstavlja površinu Kosova i Metohije.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Bez obzira na konotaciju poruke, činjenica je da ni jednom grafitu, bez obzira na njegovu sadržinu, nije mesto na kulturno istorijskim spomenicima te da njihovo neuklanjanje i nesankcionisanje počinilaca, pre svega predstavlja podršku vandalskom ponašanju.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Takva poruka se svakodnevno šalje hiljadama turista koji, tokom boravka na Zlatiboru, pešače najpoznatijom šetačkom stazom do Spomenika, pored koga se neizostavno fotografišu.

Spomenik streljanim partizanima na Zlatiboru, je mesto gde su nemački vojnici 1941.godine, tokom napada na Užičku republiku, zatečene ranjene i nenaoružane partizane, gazili tenkovima i pucali na njih. Na tom mestu sagrađena je kosturnica u koju su smešteni posmrtni ostaci oko 100 partizana. Iznad kosturnice, 1967.godine podignut je monumentalni obelisk čiji su autori arhitekte Jovanka Jeftanović i vajarka Ana Bešlić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare