Dete, bolnica, ruka, infuzija
Foto: Shutterstock

Osam učenika iz dve novopazarske osnovne škole i jedno dete predškolskog uzrasta obolelo je od tuberkuloze potvređeno je danas od strane epidemiloga u ovom gradu. Prema poslednjim podatcima nema novih slučajeva zaraze kod testirane dece, ali će se testiranje učenika svakako nastaviti sutra i u narednim danima.

Epidemiolog iz Novog Pazara Safet Ganić rekao je danas za medije u Novom Pazaru da prema dosadašnjim rezultatima potvrđeno da je osam đaka iz dve osnovne škole u Novom Pazaru zaraženo tuberkulozom, a da je u toku testiranje ostalih učenika iz šest odeljenja, kao i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama, gde su učenici bili u kontaktu sa obolelim đacima.

Ganić je rekao da su nakon ubavljenog testiranja pronašli dva pozitivna đaka, ali da su nastavnici negativni, on je rekao da će iduće nedelje počinjeti sa pregledima kontakata, odnosno đaka iz druge osnovne škole i nastavnog osoblja.

Epidemiolog je naglasio da je testiranje dece obavezno, te će se u skladu sa tim doneti i epidemiološke mere.

PROČITAJTE JOŠ

“Ukoliko neki đaci ne budu testirani tokom raspusta doneće se epidemiološka mera, što znači da učenici neće pohađati školsku nastavu dok ne završe testiranje, zbog potencijalne opasnosti prenosa bolesti na ostalu decu” zaključuje Ganić i dodaje da bez pravog testiranja se ne može znati koje dete nije zaraženo, jer tuberkuloza može biti sa blagim kliničkim slikama, ali i bez simptoma u početnoj fazi.

Prema informacijama do kojih smo došli iz Novogpazarskog Zavoda za Javno Zdravlje u ovom gradu godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.

BONUS VIDEO: Epidemija dijabetesa, ugroženi i mladi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare