Zabrana šetenje od strane MUP-a u okviru manifestacije "Evroprajd 2022" ostaje na snazi. Organizatori i učesnici ne odustaju. U emisiji "Pokreni se" o tome šta očekuju od današnje šetnje, govoril su Kristina Garina, predsednica Evropske asocijacije organizatora parade ponosa i Ana Petrović ispred pokreta "Da se zna".

„Pre svega mislim da uopšte nije trebalo zabranjivati rutu. Mi znamo da je to neustavno, dakle, zabrana u prvi mah je neustavna. Ta prava ne zavise od bilo kakvih okolnosti“, kaže Garina

Petrović podseća da je ruta skraćena.

„Ovo je šetnja sa skraćenom rutom. U ovom trenutku, ako je verovati Ministru Vulinu – šetnja je pod zabranom. Mi kao aktivisti imamo dužnost da danas budemo ispred Skupštine, verujem da će nam policija to dozvoliti“.

Predsednica evropskog pokreta navodi da se nada da će sve bezbednosne procedure biti ispoštovane.

„Kao što smo uvek govorili, čak i ako parada ostane zabranjena – ona će se održati. Imaćemo javno okupljanje koje niko ne može da spreči. Država je odgovorna i dužna da štiti ljude od onih koiji žele da je napadnu. Samim tim, sigurna sam, da će mere zaštite biti dobre“, kaže Garina.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje i da su bili svesni izazova koje sa sobom nosi organizacija Prajda.

„Bili smo svesni da je teško, ali nismo očekivali ovoliko protivljenje i nespremnost vlasti. Doneli bismo u istu odluku i danas“, kaže sagovornica Probudi se.

Petrović kaže da je grad dovollno veliki za sve, komentarišući navode o „kontrašetnji“.

Najavila je i ozbiljnuju pregovarčku inicijativu kada je reč o ostvarivanju njihovih zakonskih prava.

Garina upozorava da bi ugled Srbije mogao biti poljuljan.

„Ugled Srbije na međunardnom nivou bi mogao da bude doveden u pitanje, međunaronda pažnja je usmerena ka Srbiji“, kaže Garina i dodaje da se nada da će premijerka Srbije prisustvovati paradi.

Petrović je podsetila da premijerki ovo ne bi bio prvi put da učestvuje na prajdu.

„Ispada da smo bili progresivniji pre pet godina nego danas“, kaže ona dodajući da je zajednica uvek otvorena za Anu Brnabić.

Zaključuje da se nada će sve proći u najboljem redu.

„Stvaran život nije nimalo lak. Pogotovo kada uzmemo u obzir autovanje adolescenata i slično. To su teške životne stvari“, kaže Petrović.

BONUS VIDEO: O fotografijama bez odeće i nastupu na Evroprajdu- gošća Saja Yo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare