Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da će ta zemlja, ukoliko izbeglice ne budu zaustavljene ranije, postaviti barijere i zaustaviti ih na srpsko-mađarskoj granici. Istovremeno, iz srpskog Komesarijata za izbeglice i migracije poručuju da je situacija u svih 17 prihvatnih centara u zemlji mirna i da nema pojačanog priliva migranata.

Kako prenosi Tanjug, Orban je na samitu Višegradske grupe u Pragu upozorio da treba biti obazriv, jer 130.000 izbeglica severno od grčkih granica čeka da uđe u Evropu, iako su za sada grčke vlasti uspešne u sprečavanju ilegalnih prelazaka.

Izbeglice su krenule ka Evropi nakon što je Turska prošle nedelje odlučila da im dozvoli prelazak u zemlje EU.

„Ti ljudi moraju biti zaustavljeni i na drugim granicama, posle Grčke“, rekao je Orban, u kontekstu pomoći koja je ponuđena Makedoniji i Srbiji.

Orban je konstatovao i da je stav Mađarske o ilegalnoj migraciji opšteprihvaćen u Evropi. Podsetivši na izgradnju zaštitne ograde duž mađarske granice 2015. godine, on je rekao da je Mađarska utrla put u borbi protiv izbeglica iz islamskih zemalja i da je danas jasno da je to bilo uspešno.

U Srbiji mirno

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u ukupno 17 prihvatnih centara širom Srbije danas boravi oko 5.740. migranata i situacija je mirna. Nije primećen pojačan priliv i prelazak preko srpskih granica.

„Pratimo situaciju i trenutno nema alarmantnih pokazatelja“, rekli su u Komesarijatu za Nova.rs.