Foto: Privatna arhiva

Nakon što su katastar i opština „sakrili“ da postoji i restoran na jednoj parceli u Požegi, lokalni moćnici kupili su novi plac, u koji nije uknjižen restoran, posle čega je on srušen a na tom mestu niče stambeni kompleks. To u razgovoru za Nova.rs ističe naš sagovornik, koji kaže da je time napravljena šteta i manjak u budžetu od 200.000 evra, a da je firma koja gradi zgrade nova na tržištu i u sprezi sa vlastima.

Reč je o parceli 509/62 u Požegi, koja je nastala tako što je otcepljena od parcele koja je pripadala gradskom stadionu. Njen vlasnik bila je opština, pa samim tim je i problem znatno veći jer nije u pitanju privatni posed, već državna imovina.

Prema rečima našeg sagovornika, problem je nastao onog momenta kada su opština i katastar oglasili prodaju ovog poseda, bez restorana koji se na posedu nalazio u trenutku kupovine.

„Procenjeno je da ova parcela vredi 40.000 evra bez restorana, iako je u trenutku kupovine, tj prodaje na njoj bio ovaj objekat. Zbog toga bi vrednost zemlje bila otprilike 240.000 evra. Sve je to urađeno planski, u dogovoru opštine i katastra. Opština je oglasila parcelu bez restorana, a katastar je predstavio, odnosno zabeležio ovaj prostor bez objekta. Ponavljam, sve se ovo desilo u trenutku kada je restoran postojao i to je po svim planovima zabeleženo“, rekao je naš izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Naš sagovornik ističe da su nadležni organi „sakrili“ restoran, čime su direktno oštetili gradski budžet, a sve u cilju da bi se osvarile želje lokalnih moćnika – Aleksandra Đurića i Ivana Radovića.

„U pitanju su bivši i sadašnji predsednik lokalnog kluba. Kao što ponavljam, restoran je kupljen u sklopu novog plana, a nakon toga je srušen. Postojanje lokala bilo je i na satelitskim snimcima. Izmenom urbanističkog plana kojim je rukovodila firma Urbanprojekt iz Čačka, dozvoljena je gradnja prizemlja i pet spratova, iako je pre toga bilo dozvoljeno samo dva. Ova firma čak ima i predstavnika u Komisiji koja se bavi žalbama, pa vam je jasno kakva kombinacija je u pitanju. Sve ovo je pripremljeno za kupovinu zemljišta od strane firme ‘Sloga investment‘, koja se bavi izgradnjom i prodajom stanom“, priča naš izvor.

Nakon što je oglašena prodaja parcele bez restorana, firma „Sloga investment“ je kupila ovu parcelu i tako otvorila prostor za izgradnju stambenih objekata i to bez dozvole gradnje za pet spratova i prizemlja.

Na sajtu Agencije za privredne registre (APR) navodi se da je firma „Sloga investment“ osnovana 13.11. 2020. godine. Ona se proizvodnjom trgovine i usluga, kao i izgradnjom stanova koje nakon toga prodaje na tržištu. Direktor ove firme je Ivan Radović, bivši predsednik lokalnog kluba „Sloga“, čime je ceo postupak dodatno problematičniji jer je uočljiva veza između lokalnog kluba i nove investicije. Radovića je ostavku u klubu podneo u julu 2020. godine, nakon čega na njegovo mesto dolazi privrednik Aleksandar Đurić, koji je član firme „Sloga investment“.

Na sajtu APR može se pronađi da je Đurić postao član sa udelom od 50 odsto, a da u firmu uneo ulog od samo 6.000 dinara. Drugih 50 odsto drži Radović, koji je takođe uložio 6.000 dinara. Zbirno, njih dvojica su uložili 12.000 dinara pre tačno godinu dana, što je bilo dovoljno da uđu u projekat vredan 240.000 evra.

Kako kažu naši izvori, ova firma nije ni imala neke značajne rezultate na polju građevinarstva i izgradnje stanova, pa je čudno otkud oni u projektu.

Bonus video: Kafana na Pančićevom vrhu spremno dočekuje zimsku sezonu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare