Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia.rs

“Davaoci krvi moraju da budu nulta grupa, Rh faktor negativan, moraju imati preko 63 kilograma, ne može biti neko ko je preležao koronu u poslednja tri meseca i ne smeju oni koji su vakcinisani”, ovako izgleda jedan od brojnih apela za donaciju krvi koji kruže društvenim mrežama. U ovom slučaju u pitanju je pomoć za dete od godinu dana, kojem su neophodni trombociti. Reagujući na apele koji, poput ovog, sadrže lažne informacije o potencijalnim davaocima, koji ‘ne smeju biti vakcinisani’, Institut za transfuziju krvi izdao je obaveštenje o tome da vakcinisani isto kao i nevakcinisani, mogu bez problema dati krv.

Antivakseri kojima je zanimljivo da pišu ovakve i slične laži, moraju znati da je u pitanju borba za nečiji život, koja će biti izgubljena, ako pacijent iz ovih razloga ostane bez davaoca.

„Veoma je važno da svi znaju da vakcina protiv koronavirusa nije kontraindikacija za davanje krvi. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali i našeg Instituta Batut, je da davaoci budu vakcinisani. Vakcinisane osobe mogu dobrovoljno da daju krv, ukoliko zadovoljavaju opšte kriterijume za davanje krvi. Ako je osoba primila vakcinu Fajzer ili Sinofarm, može odmah dati krv. Ako je primila AstraZeneku ili Sputnjik V, onda se čeka dve nedelje, a razlog tome je isključivo sastav vakcine, ništa drugo. Savetujemo ljude da se vakcinišu i zaštite svoje zdravlje. Postoje i druge vakcine sa kojima se davanje krvi odlaže, a da nema nikakve veze sa kovidom. Nijedna vakcina nema trajnu kontraindikaciju, samo za pojedine postoje odlaganja” objašnjava za Nova.rs Mirjana Knežević, iz Instituta za transfuziju krvi.

Dezinformacije o kontraindikaciji vakcine i zabrani davanja krvi, potiču, smatra ona, od antivaksera koji tako još snažnije potresaju javnost i okreću ljude protiv vakcinacije.

“Ispada da ako su svi davaoci vakcinisani, onda njih neće više ni biti. Ljudi koji šire ovakve dezinformacije kao da nisu svesni koliko ugrožavaju živote onih koji čekaju krv. Nama dolaze davaoci i uvek naglase da su vakcinisni, takođe imaju upitnik koji popunjavaju, gde pišu koju su vakcinu primili. Nismo dosad zbog takvih dezinformacija imali manje davaoca, međutim generalno imamo problem sa zalihama krvi. Skoro dve godine ne radimo normalno, nema naših akcija na fakultetima, u školama, na javnim mestima. Među zaraženima ima davaoca ili ih ima u njihovom okruženju, pa im je ograničeno kretanje, a to sve utiče na davanje krvi. Što je više zaraženih, to smo i mi u većem problemu. Rezerve krvi se smanjuju, pa pozivamo sve zdrave ljude da daju krv, a ne leče se samo kovid pacijeti, već ima toliko operacija na koje se čeka, jer nema dovoljno zaliha krvi” naglašava Knežević.

Ona ističe da samo oni koji nisu preležali koronavirus, a vakcinisani su, ne mogu dati rekonvalescentnu plazmu, jer kao što sama reč kaže, nju mogu dati samo rekonvalescenti, odnosno oni koji su preležali bolest. Međutim, ako su preležali virus i ujedno su vakcinisani, mogu donirati plazmu.

Obaveštenje o vakcinaciji i mogućnosti za dobrovoljno davanje krvi

1. Dobrovoljni davaoci krvi moraju zadovoljiti opšte kriterijume za davanje krvi;

2. Neophodno je da davaoci poseduju dokumentaciju iz koje se vidi koju vrstu vakcine odnosno kojeg proizvođača su primili;

3. Ukoliko davaoci krvi nemaju podatak o vrsti vakcine koju su primili, davanje krvi se odlaže za 4 nedelje;

4. Ukoliko su davaoci krvi primili vakcinu proizvođača Moderna, Pfizer, SinoVac koje su inaktivisane ili RNK vakcine, nema odlaganja davanja krvi;

5. Ukoliko su davaoci krvi primili vakcinu proizvođača AstraZeneca, Sputnik V, Janssen sa virusnim vektorom, davanje krvi se odlaže za 2 nedelje;

6. Osobe koje su primile COVID-19 vakcinu ne mogu da doniraju rekonvalescentnu plazmu.

Naime, od 26. februara 2021. godine, prednost pri pozivanju na vakcinaciju imaju davaoci krvi. Na veb sajtu e-uprave, kada se prijavljuje za vakcinaciju, postoji pitanje da li ste davalac krvi. Dokaz da ste davalac je bilo koja knjižica davaoca krvi (izdata od bilo koje službe za transfuziju i bilo kada).

Zoran Kesić o antivakserima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare