Foto:N1

Posle izlivanja vode, na većini državnih puteva prvog i drugog reda saobraćaj je normalizovan, saopštavaju Putevi Srbije. TV N1 beleži šta se danas dešavalo u Lučanima, Guči i ostalim mestima koje su pogodile poplave.

Podivljala reka Bjelica danas je počela da se povlači, što je donelo oduška mnogim stanovnicima opštine Lučani. I stanovnicima grada koji nosi isti naziv donelo je oduška zbog toga što je situacija počela da se poboljšava, toliko da je na lučanskom nasipu uklonjen šljunak koji je služio kao dodatna odbrana od poplava, objavila je TV N1.

Uz obalu reke ostala je sravnjena vegetacija koja ukazuje na to kroz šta su Lučani prošli, ali vremenska prognoza ne predviđa padavine, što je najbitnije, kažu u vodoprivrednom preduzeću Morava Čačak.

Foto:N1

„Uklanja se ovaj materijal koji je služio za zaštitu od dodatnog izlivanja, ispod mobilne opreme, pošto smo tu imali nekih problema, tako da sad uklanjamo taj šut i uklanjamo mobilnu opremu“, kaže Marina Vukanić iz tog preduzeća.

N1: Jer je procena da neće rasti?

„Procena je da neće rasti, iz razloga što nema najavljenih padavina u narednom nekom periodu od par dana“, kaže ona.

Znatno bolja situacija je u Guči u kojoj još ima blata po putevima i u kojoj su u još ponekim domaćinstvima podrumi potopljeni.

Foto:N1

Građani ovog mesta kažu da već godinama dolazi do poplava usled jače kiše, a da od nadležnih dobijaju samo obećanja. Najgore su prošli oni koji žive uz obalu Bjelice, skromni zasadi su uništeni, a mehanizacija umalo da završi u reci.

„Od krompira, luka, paradajza, plastenika nema ništa. Sve je uništeno. Sklanjaj ovce, hoće voda da odnese i motiku da nemaš sa čim da kopaš. Penzija je mala, deca ne rade nigde“, rekla je Radojka Đurović.

Foto:N1

Kada je reč o ostatku Srbije, stručnjaci kažu da se u većini mesta situacija polako vraća u normalu, međutim, u pojedinim opštinama još nije sve gotovo.

„Veće poraste očekujemo u toku dana na čitavom slivu Južne Morave sa njenim pritokama, jer je tu bilo jako puno padavina. To je područje između Niša, Dimitrovgrada i Leskovca.

Isto tako ćemo imati poraste i na reci Mlavi. Pri tim porastima imaćemo približavanje i blago prevazilaženje upozoravajućih nivoa i ne očekuje se da će biti onako burnih reakcija kao što je to bilo u ova prethodna dva dana na ostalim slivovima“, rekao je hidrolog Dejan Vladiković.

U sektoru za vanredne situacije pri MUP kažu da od danas počinje popis štete, nakon čega ćemo znati koliku štetu su zaista prouzrokovale izlivene reke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar