Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kancelarija za IT i eUpravu sa Institutom za transfuziju krvi Srbije omogućila je besplatne SMS notifikacije svim davaocima krvne plazme, u okviru platforme donirajplazmu.gov.rs.

Kako se navodi u saopštenju, platformu za slanje tih poruka „RapidPro“ donirao je UNICEF Vladi Srbije, kao i stručnu podršku kako bi se taj sistem uspešno integrisao sa postojećim sistemima i čuvao u Državnom data centru u Beogradu.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

V.d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije dr Vesna Mijucić izjavila je da je UNICEF doniranjem te platforme olakšao komunikaciju sa davaocima i omogućio brz, jednostavan i savremen način razmene informacija.

„To je posebno značajno u situacijama kada je potrebno obezbediti dovoljne količine plazme za lečenje obolelih ili kada postoji nedostatak plazme odredjenih krvnih grupa“, navela je ona.

U saopštenju se navodi da bi „RapidPro“ proizvela UNICEF-ova globalna Laboratorija za inovacije u saradnji sa firmom za razvoj softvera Niaruka, a pokrenuo ga je UNICEF-ov Globalni inovacioni centar 2014. godine.

Platforma je besplatna i otvorenog koda, a omogućava automatizovanu komunikaciju i prikupljanje podataka putem SMS poruka i preko društvenih mreža.

Vlada Srbije softver u početku koristi kao sredstvo za odgovor na kovid-19, omogućavajući komunikaciju sa potencijalnim davaocima plazme.

Preko platforme donirajplazmu.gov.rs svi građani koji su se oporavili od kovida-19 mogu da se prijave i doniraju antitela koje je njihov organizam stvorio tokom bolesti, a koja se koriste u lečenju obolelih.

Taj sistem uspostavljen je od aprila, a do danas je skoro 2.000 građana doniralo plazmu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar