Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Uspostavlja se Platforma za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare. Ombudsman Zoran Pašalić tim povodom kaže da je cilj takve platforme stvaranje efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti, socio-ekonomskih i profesionalnih prava za novinare.

„Ovo je svakako najvažniji sporazum koji smo mi potpisali sa sedam asocijacija i udruženja i tri novinarska sindikata. Ono o čemu sam više puta govorio to je ugroženo pravo novinara. Kada kažem pravo to nije samo pravo na bezbednost, već to su sva prava koja podrazumevaju nesmetan rad novinara u medijima“, kazao je Pašalić.

„U pitanju su sva prava koja novinara imaju, ne samo bezbednost, već i radna prava putem onih poslova koji rade i onih delatnosti koje obavljaju. Nama je sloboda medija, kao i slobodno, tačno i pravovremeno izveštavanje isključivo važno i u našem radu kada reaguje naša institucija“, objašnjava Pašalić i dodaje da novinari mogu da se obrate direktno njemu ili njegovim saradnicima kada god je to potrebno.

Sindikati i udruženja

Dragana Čabarkapa iz Sindikata novinara Srbije istakla je da je ova platform od izuzetnog značaja, te da je Zaštitnik građana Srbije prepoznao snažan, ali prikriven pritisak sa kojim se suočavaju novinare i medijske radnike.

„Mi očekujemo da će ova platforma podstači novinare i medijske radnike da se organizuju da brane svoja radna i profesionalna prava na način koji se to čine u zemljama članicama evropske i svetske federacije novinara čiji je i SINOS član“, dodala je.

Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kazao je da činjenica što iza ove platform stoji institucija Zaštitnika građana daje nadu da će platforma zaživeti i da će doprineti većoj bezbednosti novinara.

„Svi znate da je broj napada, pretnji i pritisaka na novinare u porastu i da mi i preko radne grupe bezbednost tražimo veću bezbednost i smatramo da je ovo dobra platforma jer je okupila sva relevatna udruženja i asocijacije“, kazao je Bodrožić i dodao da se nada da će platform doprineti da se sve kolege i medijski radnici osečaju bezbedno i da slobodno rade svoj posao.

Vladimir Radomirović iz Udruženja novinara Srbije rekao je da očekuje da ova platforma u potpunosti zaživi i da osim fizičkih pretnji i napada na novinare, ona beleži i pritiske.

„Posebno mi je drago što su i sindikati deo ove platforme. Pozivamo sve novinare da udruženjima i sindikatima prijavljuju sve vrste povrede radnog prava kako bi oni bili zaštićeni, a time i građani koji računaju na pravovremene i tačne informacije“, rekao je Radomirović.

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Dragan Milanović rekao je da je bezbedan novinar je onaj koji ima dobro ugovoren posao.

„Bezbednost novinara nije samo fizička nego i bezbednost u smislu njegovog normalnog življenja i neugrožavanje njegovog života i života njegove porodice“, objašnjava Milanović komentarišući značaj platforme koje je potpisana danas.

Veran Matić iz Asocijacija nezavisnih elektronskih medija naglasio je da su danas novinari u Srbiji i u svetu sve ugroženiji te da se to može svakoga dana.

„Novinarska udruženja i asocijacije moraju da budu prva podrška svakom našem kolegi i koleginici koji žele da rade profesionalno svoj posao i zbog toga trpe. Nove tehnologije donose nove oblike pretnje i nova ugrožavanja i mi takođe moramo pronaći načine da te nove oblike ugrožavanja bezbednosti i sigurnosti novinarki i novinara zaustavimo, smanjimo, a da počinioci budu kažnjeni“, naveo je Matić.

Ovo je, dodao je Matić, još jedna od organizacija koja će se baviti ovom temom i zaključio “da koliko mi budemo radili toliko ćemo uspeti da rešimo problem naših kolega i nas samih”.

Pašalić je kazao da je sloboda medija i slobodno, tačno i pravovremeno izveštavanje od velikog značaja za tu instituciju i pozvao je novinari da se direktno obrate toj instituciji u svakom trenutku kada za to imaju potrebu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar