socijalna pravda
Foto: Medija centar

Insitucija Zaštitnika građana pokrenula je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa zbog incidenata koji se juče dogodio u Leskovcu.

„Postupak je pokrenut na osnovu tekstova objavljenih u medijima, u kojima se navodi da je grupa od oko dve stotine srednjoškolaca, po navodima medija samoorganizovanih preko društvenih mreža, u Leskovcu juče protestvovala zbog najave da će se u tom gradu održati Parada ponosa, da je tokom protesta bilo incidenata i da su okupljeni srednjoškolci uzvikivali neprimerene i uvredljive parole“, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Grupa srednjoškolaca okupila se juče u znak protesta zbog lažne najave Parade ponosa. Na skupu koji je obezbešivala policija napadnut je novinar portala JuGmedija, a kako prenose Južne vesti, okupljeni su nasrnuli i na policiju.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) i udruženje „Da se Zna!“ juče su najoštrije su osudili nasilje na tom skupu i uzvikivanje pogrdnih i uvredljivih parola upućenih LGBT zajednici.

Dodaje se da Zaštitnik građana već godinama ukazuje da je potrebno u obrazovni sistem u većoj meri uključiti obrazovanje o ljudskim pravima radi smanjivanja netolerancije prema ranjivim društvenim grupama i razbijanja predrasuda i stereotipa.

„Cilj institucije je da postupcima kontrole zakonitosti i pravilnosti rada utvrdi koje su mere škole preduzimale, preduzimaju i planiraju da sprovedu u cilju povećavanja znanja dece i učenika u ovaj oblasti, razvijanju tolerancije prema različitostima, uz istovremeno razbijanje stereotipa i predrasuda“, obrazlaže se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

 

Izvor: Tanjug / Južne vesti