Ombudsman: Ministarstvo zatražilo postupka protiv Vučelića

Društvo 26. feb. 202117:51
Podeli:
Zoran Pašalić Foto:Zoran Mrđa/ FoNet

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da je utvrdio da je Ministarstvo kulture i informisanja podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog urednika internet portala Novosti Milorada Vučelića, zbog objavljivanja u medijskom sadržaju prepoznatljivog identiteta maloletnika.

U saopštenju se navodi da je ombudsman 4. februara po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva kulture i informisanja, od kojeg je zatražio da pokrene odgovarajuće postupke kako bi utvrdilo da li su pojedini mediji svojim izveštavanjem o zlostavljanju dvoje dece u okolini Kovina povredili prava i interese te dece, te da preduzme potrebne mere iz svoje nadležnosti.

„U izjašnjenju dostavljenom Zaštitniku građana, Ministarstvo je navelo da je u postupku nadzora nad primenom Zakona o javnom informisanju i medijima utvrdilo da je odgovorni urednik internet portala, u medijskom sadržaju koji je objavljen na internet stranici tog lista 03.02.2021. godine, učinio prepoznatljivim maloletnika u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes, čime je postupio suprotno odredbi člana 80. stav 2. Zakona“, navodi se.

Kako se dodaje, Ministarstvo kulture i informisanja je u izjašnjenju dalje navelo da je protiv odgovornog urednika internet portala Novosti Milorada Vučelića podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U istom postupku kontrole, Pašalić je tražio izjašnjenje od Centra za socijalni rad u Kovinu – koji ga je izvestio da se porodica dece nalazi na evidenciji Centra kao korisnik socijalnih davanja, kao i da nije imao saznanja o postojanju nasilja u porodici niti je isto prijavljivano.

U izjašnjenju, Centar navodi i da je dvoje dece odmah nakon saznanja o zlostavljanju od strane oca smešteno u hraniteljsku porodicu, dok su ostala deca hitno izmeštena u srodničku porodicu, koja je i prijavila događaj, a nakon toga je i njima je obezbedjena hraniteljska zaštita.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar