Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Oko 4.700 građana Kosova odreklo se kosovskih dokumenata tokom 2022. Ovaj broj je nešto manji nego godinu dana ranije. U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je glavni razlog zabrana dvojnog državljanstva u različitim zemljama, uglavnom u EU, gde su migrirali mnogi građani Kosova, navodi Indeksonline.

Zahtevi građana Kosova za „oslobađanje od državljanstva“ upućivani su i tokom 2022.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. januara do 19. decembra, broj onih koji su se odrekli kosovskog državljanstva je nešto manji nego u istom periodu 2021. godine, prenosi KoSSev.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova, Nora Fetoši (Fetoshi) govorila je za Radio Kosovo o broju građana koji su se iz različitih razloga odrekli državljanstva.

„Od 1. januara do 19. decembra 2022. godine 4.708 lica oslobođeno je kosovskog državljanstva. Od toga 2.346 muškaraca i 2.362 žene“, kaže Fetoši za Radio Kosovo.

Prema njenim rečima, u istom periodu 2021. godine od državljanstva je oslobođeno 4.787 osoba.

Portparolka Fetoši dalje objašnjava glavne razloge koji utiču na to: „Razlozi zbog kojih se ljudi odriču državljanstva Republike Kosovo su ti što mnoge zemlje Evropske unije ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo, uključujući i neke zemlje koje nisu deo EU. S obzirom na to da veliki broj naših državljana već godinama živi u ovim državama, a veliki broj je čak i rođen u ovim državama i kao rezultat toga stekao pravo na dobijanje državljanstva, dužni su da se odreknu prethodnog državljanstva, ukoliko žele da steknu državljanstvo te zemlje“.

Tokom 2022. godine značajan broj građana je stekao državljanstvo Kosova, ističe Fetoši.

„U periodu od 1. januara do sada, 574 lica stekla su državljanstvo Republike Kosovo“, rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, od 2017. do kraja 2021. kosovskog državljanstva odreklo se oko 25.000 ljudi.

***

BONUS VIDEO: Uklonjene barikade na severu Kosova, prelazi Jarinje i Brnjak otvoreni za saobraćaj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar