Ilustracija Foto: Shutterstock

Od početka 2020. godine do septembra ove godine od zavisnosti od igara na sreću u Institutu za mentalno zdravlje lečilo se ukupno oko 1.000 pacijenata, a u tom razdoblju registrovano je 378 novih pacijenata, a izlečeno ih je 186, saopšteno je danas posle nedavnog sastanka resornih državnih institucija i priređivača igara na sreću.

U saopštenju je istaknuto da se radi „o jedinim zvaničnim podacima zdravstvenih institucija, za razliku od netačnih brojki zavisnika od igara na sreću kojima se spekulisalo u medijima u prethodnom periodu“.

Među pacijentima koji zatraže pomoć u lečenju zavisnosti od igara na sreću muškarci su mnogo zastupljeniji – u posmatranom periodu izlečeno je 168 muškaraca, a samo 12 žena.

Zabrinjavajuće je da se u poslednje dve i po godine u Institut zbog zavisnosti od kockanja javilo šesnaestoro dece uzrasta 12 do 18 godina, a izlečeno ih je šestoro. Za razliku od mnogih spekulacija i nagađanja ovo su jedine egzaktne brojke kada je u pitanju broj onih koji su se lečili u našoj referentnoj ustanovi, rečeno je na sastanku.

Ukazanao je i da Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti registruju iz godine u godinu veći broj zahteva za lečenjem bihejvioralnih zavisnosti, poput patološkog kockanja i klađenja, posebno poslednje dve godine, a samo tokom ove godine u Dnevnoj bolnici za lečenje bihejvioralnih zavisnosti lečeno je oko 200 pacijenata zavisnih od igara na sreću.

Na radnom sastanku učestvovali su predstavnici Uprave za igre na sreću, Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS), a održan je na inicijativu UPIS.

PROČITAJTE JOŠ

Dogovoreno je da se zajedničkim snagama angažuju kako bi se broj novoobolelih zavisnika od kocke i klađenja u Srbiji smanjio i sveo na minimum.

„Cilj članica UPIS kao odgovornih priređivača igara na sreću jeste da se smanji, ako je moguće i iskoreni, broj zavisnika, posebn u pogledu na maloletnu populaciju. Plan je da razvijemo efikasnu i sveobuhvatnu strategiju kako bi kampanja imala veći odjek u javnosti“, rekao je direktor UPIS Rade Karan.

Članice UPIS su „pokazale da ne beže od diskusije već, naprotiv, žele da budu deo rešenja i da što više ulažu u prevenciju“ kako bi se problem rešio, a ne zataškavao, naglašeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO Kockarnice i kladionice van radara države – gosti Dušan Nikezić i Aleksandar Vasić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare