Foto: Jadranka Ćetković/Vijesti.me

Nakon što je Krizni štab najavio nadzor nad građanima koji danas nakon 18 časova uđu u Srbiju, turisti iz Srbije pohrlili su da se vrate u zemlju pre zadatog toka, pa su se na graničnom prelazu Dobrakovo/Gostun iz Crne Gore ka Srbiji formirale velike gužve i kolona automobila.

Kako javljaju Vijesti, gužve su počele još od jutros, a trenutno na ulazak u Srbiju iz Crne Gore čekaju desetine vozila u kolonama.

Sa druge strane, mnogo je povoljnija situacija za ulazak u Srbiju iz Crne Gore na graničnom prelazu Jabuka, gde nisu zabeležene velike gužve.

Kako su pisale Vijesti, na graničnom prelazu Dobrakovo/Gostun u Crnu Goru danas do 16 časova ušlo je 786 putnika sa 392 vozila, a iz Crne Gore je izašlo 2.447 putnika sa 1.038 vozila.

Podsetimo, ko u Srbiju uđe do 18 časova, neće imati nikakve obaveze po pitanju prijave i javljanja nadležnim medicinskim službama.

Foto: Jadranka Ćetković/Vijesti.me

One, pak, koji granicu pređu posle 18 časova, očekuje poseban zdravstveni nadzor.

O novim merama biće obavešteni na samom graničnom prelazu.

Tada će dobiti i upozorenja sa instrukcijama gde i na koji način da se jave, čak iako nemaju simptome koronavirusa.

Putnici će imati obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Test samoprocene

Prvi korak biće test samoprocene na kovid 19 koji je dostupan na sajtu e-zdravlje. Preporuka je da se rezultati testa sačuvaju, a period zdravstvenog nadzora traje 10 dana, posle čega treba da se ponovi test samoprocene. Ova pravila važe za one koji nemaju simptome virusa.

Što se tiče samog testa, prvo se treba registrovati, upisivanjem broja lične karte i broja zdravstvene knjižice. Traže se i lični podaci, mesto boravišta, broj telefona. Zatim se štikliranjem odgovara na pitanja.

Ispitanik mora da navede da li oseća bolove u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima. Zatim mora označiti da li ima neke od simptoma, a navedni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina – povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost-konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa.

Foto: Jadranka Ćetković/Vijesti.me

Osoba mora da naznači da li ima neko hronično oboljenje, kao i da li test popunjava porodilja ili trudnica. Zatim se popunjava da li je osoba bila u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, u kojoj, i u kojem periodu. Traže se i podaci o kontaktima – da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od kovida 19. Rezultat testa stiže odmah, a podaci će biti sačuvani.

Registracija naloga i prijava preko portala eZdravlje, kao i prijava preko eID.gov.rs (jedinstvenog državnog sistema za autentikaciju građana u svim sistemima eUprave) omogućavaju Vam pristup svim funkcijama portala.

Ukoliko korisnik nije osiguranik RFZO-a, registracija naloga i prijava na sistem je omogućena jedino preko eID.gov.rs (mogu se registrovati sve osobe koje imaju JMBG i adresu elektronske pošte).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar