Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs; shutterstock

U Beogradu ima ukupno 288 osnovnih i srednjih škola, a od tog broja 139 škola nema rampu koja bi omogućila đacima sa invalidskim kolicima da normalno i bez poteškoće ulaze u školu i kreću se kroz nju. Na problem nedostatka rampi pažnju je skrenula majka Matije Jovovića, beogradskog đaka prvaka koji zbog toga što njegova škola nema rampu nije zajedno sa svojim drugarima krenuo 1. septembra u školu.

Matijana majka, Olivera Jovović, je u medijima i na društvenim mrežama podigla pravu buru, pa je škola njenog sina OŠ „Vojvoda Mišić“ ipak postavila rampu i omogućila ovom prvaku da uđe u učionicu. Uz pomoć opštine Savski Venac ova katastrofa je brzo ispravljena, rampa sada postoji, ali je nepopravljiva šteta je već učinjena – jedan đak prvak je ostao razočaran i prvi dan škole će pamtiti po tome što se vratio kući i nije se družio sa novom „ekipom“ iz razreda.

Iako je škola imala vremena više od dva meseca da se pripremi za Matijin dolazak to se tokom celog leta nije dogodilo – 1. septembra na ulazu u školu nije bila postavljena rampa, a Matijino odeljenje dobilo je učionicu na spratu, što je bila još jedna nepremostiva prepreka.

Olivera se za samo nekoliko dana, uz podršku medija izborila za rampu u Matijinoj školi i za to da njegova učionica bude prebačena u prizemlje, ali šta ćemo sa ostaim roditeljima koji obuzeti i namučeni brigom za dete koje život provodi u invalidskim kolicima, pa nemaju snage da biju ovakve bitke.

Matija Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mnogo je Matija u Beogradu i Srbiji za koje nema ko da se izbori. Škola „Vojvoda Mišić“ je samo jedna u nizu koja se nije potrudila da đacima koji su nepokretni omoguće rampe i i normalno pohađanje nastave. Iz Ministarstva prosvete i školske uprave Beograd stigao nam je spisak od čak 141 škole bez rampi – škole koje su nepristupačne.

Nova.rs je svim opštinama u Beogradu poslala upite o tome koliko škola na njihovoj teritoriji nema rampu i šta nameravaju da učine tim povodom. Odgovor nismo dobili. Ipak, iz Ministarstva prosvete nam je stigao spisak koji oslikava svu sramotu naše prestonice i pokazuje ponižavajući odnos prema osobama sa invaliditetom.

Pred vama su imena svih osnovnih i srednjih škola u Beogradu koje nemaju rampe, škole koje bi morale da svim đacima omoguće da imaju normalno školovanje i normalne živote:

Foto:Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Foto:Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Foto:Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Foto:Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Foto:Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Bonus video: Matijin prvi školski dan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare