Pre nekoliko dana, u jednoj "mamećoj" grupi na Fejsbuku osvanuo je status Beograđanke Milice koja je izrazila zabrinutost zbog svih onih beba koje viđa u kolicima, a koje su roditelji pokrili tetra pelenom, iako je napolju prethodnih dana približno četrdeset stepeni. "Da li ste vi normalne? Zašto se vi ne pokrijete dok se vozite u kolima? Da li ste svesne da ćete pokrivanjem kolica otežati bebi disanje i dovesti do fatalnog ishoda", napisala je ova mama. Pedijatar dr Saša Milićević potvrđuje za Nova.rs da je, nažalost, mnogo ovakvih slučajeva, te hitno upozorava roditelje da nikako ne pokrivaju kolica ili autosedište tetra pelenom na ovim paklenim vrućinama, u suprotnom beba može doživeti toplotni udar.

„Molim sve roditelje da to ne rade. Dete nema dovoljan priliv vazduha ukoliko prekrijete kolica ili autosedište, gde se već nalazi. Bez obzira što je pelena tanka, ne vidim njenu svrhu. Prvo, beba uopšte ne sme da bude na suncu. A ako i jeste, tetra pelena ne može da spreči dejstvo toplote. Drugo, bez obzira što je tetra pelena, ispod nje se može napraviti jedna nezgodna sredina koja može da zasmeti bebi. Beba će sigurno više da se znoji sa nego bez tetra pelene. A kod dece je taj termoregulacioni centar jako slabo razvijen, još uvek nedovoljno razvijen, i to može da napravi problem“, upozorava dr Milićević.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da se tetra pelena eventualno može staviti u najtoplijem periodu dana, ako baš postoji deo puta koji roditelji moraju da pređu.

„Ako nikako drugačije ne mogu da zaštite dete od sunca, onda mogu na kratko da prekriju kolica, ali to da bude kratko, samo privremeno, a ne da bude obavezan rekvizit. Vidim kada roditelji dovedu bebu u ordinaciju, već su stavili preko autosedišta tetra pelenu. Kada ih pitam zašto to rade, oni kažu da je to zaštita od virusa. Pobogu, pa ne možete da pravite detetu skafander, on i mora da bude malo u kontaktu sa virusima“, objašnjava pedijatar.

Vrućina u Italiji Foto:Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Beba obavezno da se poji

Obzirom da su trenutno u Srbiji visoke temperature, dr Milićević apeluje na roditelje da bebu ne izvode napolje posle jedanaest sati, kao i da je neophodno da joj se stalno nudi voda.

„Beba mora stalno da se poji, a ako beba doji, baš tada treba da doji. Stalno ih treba nutkati tečnošću jer ako se znoje i pritom gube vodu, vrlo lako mogu da dehidriraju. Kada su bebe napolju, ne treba puno insistirati da jedu, ali obavezno moraju da piju vodu. A ako neće da piju, onda nešto nije u redu“, kaže pedijatar dodajući da beba uvek mora imati na glavi šeširić.

„Bebica stalno mora da nosi šeširić. A što se tiče prekrivanja kolica, sasvim je dovoljna nastrešnica koja bebu štiti. Jer, ako stavite tetra pelenu, beba može mnogo da počne da se znoji, pa postaje nervozna i postoji šansa od nekog malog stepena dehidratacije. Ako, recimo, radi klima uređaj u kolima, a beba je oznojena, može da bude opasno i teoretski može da razvije upalu uha. Retko, ali dete bi čak moglo da dobije neki početni stadijum toplotnog udara jer ipak se može potpariti ispod tetra pelene, bez obzira što su one pamučne. Ako bi, recimo, beba bila u autu koji je topao, plus je prekrivena, beba bi mogla da dobije zaista toplotni udar. To su najveće opasnost i s tim nema šale“, upozorava dr Milićević.

Foto: Shutterstock

Poželjno da budu bose

Poželjno je, ističe pedijatar, da bebama budu noge otkrivene, odnosno da budu bose.

„Niko ne razmišlja o tome da bi beba mogla da se pregreje. Roditelji stave pelenicu, pa široki povoj, a beba se zajapurila, pa dobila temperaturu. Beba je pregrejana. Bilo je takvih slučajeva. Dovedu bebu natrontanu, a kada je raskomotim, ona dođe k sebi. Ili roditleji stave bebi kapu, a ispod kape traku debelu da ne bi oklempavila. A dete skroz mokro. Zato je važno je da termometar bude blizu krevetića u kom spava beba, jer ljudi različito gledaju na temperaturu – jedni se non stop plaše da je bebama hladno, drugima je toplo. Zato pustite subjektivni osećaj, nego pogledajte kolika je temperatura iznad bebinog krevetića“, ističe naš sgaovornik.

Umesto tetra pelene, može mrežica zbog komaraca

Nataša Rajić je ginekološko-akušerska sestra i mama troje dece, od kojih najmlađa Dunja ima šest meseci. Za Nova.rs Nataša priča zašto sve više mama prekriva kolica sa bebom tetra pelenom.

„Mislim da je to zbog onog balkanskog: tako su mi rekle mama, strina, tetka. To većinom čine prvorotke, i ja sam grešila sa prvim detetom. Tek sa trećim znamo mnogo toga. Ima tu i onoga da je zabranjeno videti bebu jer nije prošlo četrdeset dana, a mnoge mame se plaše da bebu ne ujede bumbar. Za to postoje mrežice za kolica“, objašnjava Nataša.

Foto:privatna arhiva

Dodaje da beba koja provede dosta vremena u kolicima, a prekrivena je tetra pelenom, može zapasti  ustanje hipoksije, odnosno smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima.

„Tako dolazi do oštećenja mozga. Što je dete duže izložena manjoj koncentraciji kiseonika, to su veća oštećenja. Neka deca bolje, neka gore podnose vrućinu. Moja beba plače čim oseti vrućinu, baš ih ne podnosi. Dunja ima šest meseci i ona je non-stop bosa, samo u bodiću, a u poslednje vreme i samo u peleni. Šetamo izjutra oko sedam-osam, pa budemo do deset, pola jedanaest napolju. Posle popodnevne dremke, izađemo tek uveče posle šest napolje. Vidim da mame stavljaju i kapice bebama, a nema razloga. To je sve zbog straha i nedostatka informacija. Ako se plašite zbog insekata, imate d akupite belu mrežu za kolica u bebi šopovima, ona ne privlači temperaturu i skroz je propusna, kisoenik normalno funkcioniše“, objašnjava Nataša.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Zašto otičemo na vrućini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar