Zoran Pašalić Foto:FoNet/Milica Vučković

Zaštitnik građana je danas, na osnovu informacija iz medija o smrti novorođenčeta u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, 12. januara ove godine, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva zdravlja i Opšte bolnice Sremska Mitrovica, saopšteno je iz njegove kancelarije.

„Zaštitnik građana pokreće kontrolni postupak zbog informacija koje upućuju na to da je smrt novorođenčeta uzrokovana akušerskim nasiljem i da je zbog neadekvatnog pristupa nadležnog lekara devojčica preminula samo nekoliko sati nakon rođenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Zaštitnik građana zatražio da ga Opšta bolnica Sremska Mitrovica bez odlaganja, najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, a posebno dostavi informacije o merama koje su eventualno u međuvremenu sprovedene.

Potrebno je i da resorno Ministarstvo zdravlja, u istom roku, obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima bitnim za donošenje stava o ovom slučaju, a naročito da dostavi podatke o rezultatima vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice Sremska Mitrovica u postupku porođaja porodilje čije je dete preminulo, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Podsetimo, Marica Mihajlović je ceo slučaj o mučnom porođaju i smrti bebe iznela na svom Fejsbuk profilu, po čemu smo pisali u više navrata. Prvo je iznela detalje samog porođaja, a zatim je najavila i da će protiv bolnice i lekara podneti tužbu.

Povodom celog slučaja oglasila se i ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je rekla da je akušersko nasilje nedopustivo. Ona je dodala i da je naložila i spoljašnji stručni nadzor i da očekuje brzi odgovor inspekcije.

Opšta bolnica iz Sremske Mitrovice saopštila je da je za ceo slučaj saznala iz medija i sa društvenih mreža i da je odmah obavešteno ministarstvo, kao da je pokrenut unutrašnji nadzor.

BONUS VIDEO:  O akušerskom nasilju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar