Brod Leget III Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Privredno društvo Leget agregati saopštilo je večeras da je brod u njegovom vlasništvu u subotu zbog izuzetno loše vidljivosti zakačio splav na Makišu, dodajući da je kod posade broda alkotestiranjem pronađeno prisustvo alkohola, da će vlasniku splava nadoknaditi štetu i pred nadležnim organima pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih.

Brod samohotka „Leget III“ u vlasništvu privrednog društva Leget agregati doo iz Sremske Mitrovice je u subotu, 14. januara, krenuo sa bagera „Kupa“ koji se nalazi na 1.172 kilometara reke Dunav prema deponiji „Beo Beton“ na Makišu, na 12. km reke Save.

Neposredno pred deponiju, oko 18 časova i na oko 11. kilometru reke Save, zapovednik broda je zbog izuzetno loše vidljivosti izazvane gustom maglom i nepreglednošću „zakačio“ splav koji je bio postavljen uz obalu reke, saopšteno je iz privrednog drištva Leget agregati.

Vlasnik oštećenog splava pozvao je pripadnike MUP-a, koji su alkotestirali posadu broda, prilikom čega je kod zapovednika očitana vrednost od 2,5 promila alkohola u organizmu, a kod mornara 1,9 promila, navodi se u saopštenju.

Brod samohotka „Leget III“ je bez odlaganja obezbeđen, usidren i stavljen pod nadzor, a zastupnici privrednog društva u čijem je vlasništvu brod odazvali su se svim nadležnim organima i reagovali u skladu sa propisanim procedurama.

Leget agregati će nastalu materijalnu štetu nadoknaditi vlasniku oštećenog splava i pred nadležnim organima pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

Protiv članova posade koji su bili u alkoholisanom stanju biće pokrenut hitan disciplinski postupak i izrečene mere propisane zakonom.

Kada je reč o ispravnosti broda „Leget III“, brod je 1982. godište, a njegova sposobnost za plovidbu potvrđena je od strane Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, koja kao organ resornog ministarstva, redovno vrši tehnički nadzor nad brodovima unutrašnjе i pomorskе plovidbе.

Iako je u pitanju izolovan slučaj, zastupnici privrednog društva Leget agregati nastaviće da se pridržavaju svih mera bezbednosti kako se ovakva situacija više ne bi ponovila, dodaju iz tog privrednog društva.

***

BONUS VIDEO – Barža koja je prevozila pesak oštetila je tri splava na levoj obali Save u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar