Aleksandar Alek Kavcic
Aleksandar Alek Kavčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je profesora Aleka Kavčića optužbe koju je protiv njega podnela izdavačka kuća Klet zbog, kako je navela, "povrede poslovnog ugleda". U izjavi za Nova.rs, Kavčić navodi da koliko god istina bila neprijatna, važno je da nije ostala sakrivena.

Izdavačaka kuća „Klet“ tužila je Kavčića jer je javno govorio da se udžbenici u osnovnim školama u Srbiji biraju korupcijom.

„Izdavačka kuća Klet me tužila zbog moje izjave da koruptivno deluju na nastavni kadar, i da je to razlog zašto imaju dominantan položaj na tržištu udžbenika za osnovnu školu. Zajedno sa izdavačkim kućama Novi Logos i Freska, sa kojima čine jedno povezano pravno lice. I izneli smo i neoborive dokaze da se to zaista i dešava“, kaže Kavčić.

Dodaje da je ovom presudom sud potvrdio da na tržištu udžbenika za osnovnu školu korupcija i te kako postoji, i da je, kako kaže, izdavčaka kuća „Klet“ to i radila.

„Osim tablet računara koje su nudili učiteljima koji im u svojim odeljenjima obezbede najmanje 20 mušterija, odnosno roditelja koji će to i platiti, plaćaju se i razne direktorijade, učiteljijade..Sve je to korupcija, i sud je sada to i potvrdio. Ja lično ne mogu da razumem da jedna kompanija može toliko da se osili i da za korupciju kojom se bavi, još i tuži. Koliko god ova istina bila neprijatna, drago mi je što nije ostala sakrivena“, zaključuje Kavčić.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, Alek Kavčić upozorio je da tržište udžbenika u Srbiji vredi godišnje i do 120 miliona evra, a na njemu se otvara ogroman prostor za korupciju, jer oni koji plaćaju udžbenike ni na koji način ne mogu da utiču na njihov izbor.

BONUS VIDEO: Ličnost godine – Aleksandar Kavčić!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar