Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U Ministarstvu prosvete za Nova.rs kažu da školska godina počinje regularno prvog septembra.

“Na sastanku Tima za škole koji je održan u utorak, 9. avgusta, ocenjeno je da trenutna epidemiološka situacija ukazuje da će školska godina početi 1. septembra. Međutim, do početka školske godine Tim za škole sastaće se još jednom kako bi razmotrio situaciju, a ministarstvo će o zaključcima informisati škole i proslediti im instrukcije o epidemiološkim merama koje će se primenjivati, a koje će pripremiti Institut za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’”, kažu za Nova.rs u nadležnom ministarstvu.

Podsetimo, u prethodne dve školske godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije menjani su sistemi praćenja nastave. Naime 2020., učenici su nastavu pratili onlajn, putem programa na televiziji i interneta. Početkom naredne školske godine išli su po kombinovanom modelu. Odeljenja su bila podeljena u dve grupe, tako da je jedne nedelje prva grupa pratila nastavu onlajn, a druga u školama, pa su se naredne nedelje menjali.

U septembru 2021. škola je funkcionisala po principu „semafora“. To znači da je sistem zavisio od broja zaraženih u pojedinim “zonama”, đaci su nastavu pohađali redovno u učionicama ili po kombinovanom modelu ili onlajn. Redovna nastava održavala se u „zelenim“ školama, gde je broj zaraženih bio manji od pet odsto, a učenici su u školi bili istovremeno i nosili su maske dok odgovaraju. U zonama gde je broj zaraženih prelazio pet odsto, škola je bila u „žutoj“ zoni i đaci su išli po kombinovanom modelu iz 2020., s tim što su se grupe smenjivale dnevno, a ne nedeljno. Ukoliko je broj zaraženih prelazio 15 odsto, škola je bila u „crvenoj“ zoni, a đaci su pohađali onlajn nastavu.

BONUS VIDEO – Patrijarh „ljut“ na prosvetare zbog veronauke

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar