Foto: Shutterstock

Turska fabrika tekstila "Kayra textile DOO" oglasila se povodom teksta koji je juče objavljen na portalu Nova.rs, a u kom se navodi da je firma preko noći ispraznila prostorije i ostavila radnike bez plata. Iz fabrike navode da nije zatvorena već da je privremeno u obustavi rada.

„Fabrika u Malom Zvorniku nije zatvorena već je privremeno u obustavi rada, pošto je zbog rata Rusija-Ukrajina i krize u Turskoj, fabrika upala u problem jer su partneri za to tržište počeli naglo da odustaju. Zbog odustanka partnera, ‘Zara Bershka’ i zbog vanrednih okolnosti na koje niko od nas nije mogao da utiče, bili smo prinuđeni da privremeno obustavimo rad fabrike od januara do aprila prosle godine, jer nismo uspeli naći način da izađemo iz krize i sve to u dogovoru sa zaposlenima“, navode iz ove kompanije.

Dodaju da je fabrika obustavila rad pokušavajući da pronađe nove partnere i u dogovoru sa radnicima.

„Pošto se trenutno nalazimo u poslednjoj fazi u vezi sa potpisivanjem ugovora sa novim inopartnerom, rad fabrike će biti nastavljen u aprilu mesecu ove godine. Radnici su upoznati sa privremenom obustavom rada fabrike i po dogovoru sa njima zaostale zarade im se isplaćuju od priliva po osnovu potraživanja od kupaca, odnosno kako stiže priliv mi tako isplaćujemo radnicima zaostale zarade. Od četiri dugovane zarade zaposlenima, prošli mesec je radnicima isplaćeno 60% dugovanja, a za 10-15 dana će im biti isplaćen preostali deo neisplaćenih zarada, iako oni za mesece za koje im se duguje novac faktički nisu radili, ni dolazili u fabriku, već su, u dogovoru sa njima, bili na plaćenom odsustvu“, objašnjavaju oni.

PROČITAJTE JOŠ:

Napominju da nisu obavešteni da postoji nezadovoljstvo od strane radnika.

„Niko od radnika nam se nije obratio na tu temu. Pojedinci koji možda nisu zadovoljni, nije u redu da na taj način ‘ocrne’ rad fabrike i uslove u kojima su redovno isplaćivani dve godine. Fabrika je poslovala sa 220 zaposlenih kojima su redovno isplaćivane zarade do momenta krize. Vrednost u opremi, mašinama i lageru koja se trenutno nalazi u fabrici prelazi million evra. Dug za električnu energiju nije izmiren iz razloga što je račun firme neosnovano blokiran od strane dobavljača, koji od nas potražuje višestruko veći iznos od onog koji mu se po fakturama duguje, zbog čega se trenutno vodi parnični postupak pred Privrednim sudom u Beogradu“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Što se tiče pomenutih 75 miliona dinara koje je Vlada Republike Srbije obezbedila Opštini za rekonstrukciju fabrike, iz kompanije poručuju da je Opština uložila navedeni novac u svoj objekat koji je njima samo iznajmila.

„Nakon toga u fabriku je uloženo još 15 miliona dinara našeg novca koji će sutra, ukoliko mi ne budemo poslovali u istoj, ostati u objektu koji pripada Opštini odnosno Državi Srbiji. Mi smo u fabrici zaposlili 220 radnikai kako fabrika nastavlja sa radom u punom kapacitetu od aprila ove godine, moramo da demantujemo navode o njenom ‘tihom’ zatvaranju“, navode iu firme.

BONUS VIDEO: Produžena zabrana: Kakvi su efekti mere koja je trebalo da spreči partijsko zapošljavanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare