Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon navoda koji su se pojavili u medijima o brojnim emisijama sa RTS-a koje su deo spoljnih produkcija, gde voditelji dobijaju basnoslovne honorare uz redovne plate iz budžeta, oglasili su se iz produkcijske kuće "Filming d.o.o.", koja realizuje kviz "Stigni me ako znaš".

Zbog netačnih navoda i tendencioznog prozivanja Filming produkcije od strane predsednika UO RTS, FilmING d.o.o. želi da izda sledeće saopštenje:

Produkcijska kuća Filming d.o.o. pretežno se bavi kreiranjem i prilagođavanjem televizijskih formata regionalnom tržištu, i postoji
od 2014. godine.

Zastupajući nezavisne autore ili svoje autorske projekte, ova produkcijska kuća do sada ja imala saradnju sa tv stanicama u BiH (
RTRS, ATV), u Srbiji sa tv stanicama RTS, Blic, Kurir, Una, a u Hrvatskoj sa čuvenom platformom za mlade Joomboos.

Za svaku od navedenih stanica i platformi, proizvela je ili prilagodila po neki TV format, među kojima je i kviz „Stigni me ako znaš“ koji se na RTS-u emituje od 2020. godine i skoro uvek je u top 10 emisija u danu, a uvek u top 20 emisija u danu, kao što je i najgledanija emisija u tom terminu emitovanja na svim televizijama u Srbiji.

Budžet kviza iznosi oko 20.000 evra po epizodi, ali sa fondom za nagrade, koji iznosi 4500 evra po epizodi, što produkcione okvire
emisije stavlja u mnogo jeftiniji rang nego što je ovih dana u medijima predstavljeno.

Trenutno su opcije za licencu ovog kviza potpisane za teritorije Mađarske, Slovačke, Češke, Velike Britanije i SAD, što sam format

čini prvim TV formatom iz Srbije koji će biti prodat nekom stranom tržištu van „EX YU“ prostora.

Filming d.o.o. iza sebe ima i jedan igrani film za englesko govorno područje, koji je prodat striming platformama u Americi i Kanadi, a kao servisna produkcija pružao je usluge čuvenom američkom sportskom kanalu ESPN, kao i paviljonu Republike Srbije na Dubai EXPO-u 2020.

Filming d.o.o. uredno plaća sve poreze za svoje saradnike i zaposlene, uključujući i porez na dobit iz godine u godinu, te stoga nikako ne može da se okarakteriše kao „protočni bojler“.

Što se tiče saradnje RTS-a i Filminga zapisnici i izveštaji za sve sezone kviza „Stigni me ako znaš“ uredno su potpisani i zavedeni.
Filming d.o.o. ima svakako više od jednog zaposlenog, kao i spisak od stotinak saradnika honorarno angažovanih na različim projektima koje uspešno realizuje ili priprema širom regiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare