Ðorđe Mihailović Foto:Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Prvi put u istoriji Kraljeva dogodilo se da se poništi priznanje koje se na Kraljevdan dodeljuje najzaslužnijim građanima. Odbornici u lokalnoj skupštini usvojili su predlog gradonačelnika i Predragu Nedeljkoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtilink u Solunu, poništili priznanje zaslužnog građanina Kraljeva. U skupštinskom materijalu nije bila napisana ni reč obrazloženja zbog kojeg se Nedeljkoviću oduzima priznanje.

Grad Kraljevo se na ovaj korak odlučio nakon saznanja o Nedeljkovićevom „nedoličnom, samovoljnom i bahatom ponašanju“ na koje je krajem prošle godine upozorio ministar Nikola Selaković. Ali i zbog pisanja pojedinih medija, o navodnom maltretiranju čuvenog deda Đorđa Mihailovića koji decenijama čuva kosti srpskih heroja.

„Saznali smo informacije koje govore o nedoličnom ponašanju Predraga Nedeljkovića. I biću direktan. Nedeljković je čak udario Đorđa Mihailovića“, rekao je na skupštinskoj sednici Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

U daljem obrazloženju, Terzić je odbornicima rekao da zbog toga, priznanje koje je dobio u oktobru prošle godine, Nedeljkoviću treba da se oduzme.

„To je potpuna istina i u to budete uvereni”, naglasio je gradonačelnik Kraljeva, pravdajući se da u trenutku dodele priznanja nisu raspolagali sa dovoljnim informacijama.

Odbornik Miroljub Baković rekao je da, ne sporeći činjenicu koju je izneo gradonačelnik da li je tačna, nije moguće doneti odluku o oduzimanju priznanja samo zato jer su pojedini mediji pisali o tome.

„Treba da osramotimo čoveka samo na osnovu toga što je tako nešto napisano na instagram profilu, pa makar taj bio i ministra spoljnih poslova.

Da li se to tako radi? Da li se na tom istom profilu naređuje Gradu Kraljevu da mora da mu oduzme priznanje? Nigde u prorežimskim medijima koji su o ovome pisali, ne postoji izjava deda Đorđa o tome da ga je naš sugrađanin maltretirao“, upitao je Baković prisutne odbornike.

Baković je naveo, citirajući iste medije koji su ga krajem decembra proglasili nasilnikom, da su samo par meseci pre toga o Nedeljkoviću pisali da je reč o obrazovanom čoveku koji govori pet jezika, i koji od jutra do mraka provodi vreme ne samo dočekujući posetioce, već i radeći fizičke poslove.

„Problem je nastao kada u julu prošle godine, za generalnog konzula u Solunu dolazi Jasmina Milačić. Tada kreću problemi za Predraga Nedeljkovića, jer je on optužio ljude da vrše privatizaciju srpskog vojničkog groblja. Odnosno, uposleni su novi ljudi da održavaju Zejtilnik”, kazao je Baković.

Nedeljković je zaslužnim građaninom Kraljeva proglašen prošle godine povodom Kraljevdana „za očuvanje srpske istorije i kulture“ i to na predlog Udruženja „Prijateljstvo za nova vremena“ iz Kraljeva.

Samo četiri meseca kasnije, prvi put otkako postoji ova višegodišnja tradicija, jednom laureatu je oduzeto priznanje. Predrag Nedeljković koji je osam godina bio zaposlen u ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja koje je zaduženo za održavanje srpskog groblja u Solonu, do sada se nijednom nije oglasio povodom ovih optužbi.

Krajem decembra nam je rekao da dok mu traje ugovor, a on je važio do kraja prošle godine, ne može ništa da govori.

„O svim lažima i beskrupuloznim izmišljotinama govoriću odmah nakon toga“, napisao nam je kratko Nedeljković krajem decembra.

Ali, odgovor još uvek nije stigao.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar