Odsečeni od sveta, pešače do škole kilometrima kroz blato

Društvo 08. nov. 202017:28 > 17:42
Podeli:
Foto: Dnevna doza prosečnog Čačanina/Facebook

Mukama meštana i đaka čačanskog sela Milićevci iz zaseoka Rudnik ne nazire se kraj. Oko dvadeset mališana iz ovog mesta prinuđeni su da pešače oko tri kilometra do svojih škola jer vozači "Autoprevoza", zbog izlokanog puta, ne mogu da saobraćaju na jednoj deonici te seoske saobraćajnice.

Mali Mirko Đurović, pohađa peti razred osnovne škole „Stepa Stepanović“ u Gornjoj Gorevnici i svakog drugog dana u oba pravca, do ove kuće znanja, prepešači sa školskom torbom na leđima teškom nekoliko kilograma tri kilometra u oba pravca.

„Sa mnom ide i moja sestra Lana jer vozač ne može da dođe do naše kuće budući da je put totalno uništen. Sa ovim problemom se suočavaju i moji drugari, a ovde nas ima ukupno dvadesetak“, kaže ovaj učenik za portal Nova.rs.

Porodica Đurović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Njegova sestra, đak trećak, dodaje da joj najteže pada kada je hladno i kišovito vreme da hoda po blatu i kaljuzi. Ona nam priča da neretko obuća propusti vodu pa u školi bude u mokrim čarapama.

Njihovi roditelji Jelena i Zoran su, takođe, ogorčeni zbog ovog dugogodišnjeg problema.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njihovim rečima dok je radio rudnik koji se nalazi nedaleko od njihovog doma, nešto se i dešavalo po pitanju infrastrukture. Međutim on već godinama ne radi.

 

Imamo jednu tužnu priču.Sva ova deca sa slike su iz sela Milićevci, tu postoji rudnik sa koga je preko milion kubika…

Posted by Dnevna doza prosečnog Čačanina on Sunday, November 1, 2020

„Nemamo ni prodavnicu, postali smo ‘slepo crevo’ u čačanskom kraju, od nas je i Bog digao ruke, a kamoli nadležni u opštini. Uglavnom se pojave pred izbore, obećavaju kule i gradove i ništa obećano ne ispune. Nama i Miloš sledeće godine kreće u školu, tako da će i on, ukoliko se nešto ne promeni, morati da gazi blato“, kažu njih dvoje jednoglasno za portal Nova.rs.

Niko od njih nije okrivio vozače „Autoprevoza“, već nadležne gradske službe. Oni dodaju da su čak i iz ove prevozničke firme apelovali u gradskoj upravi da se put podaspe šljunkom da mališani ne bi morali da pešače.

Sedamdesetrogodišnja Lanina, Mirkova i Miloševa baka, Mirjana Đurović se najviše plaši zime koja je pred vratima jer će se njeni unuci smrzavati pešačeći.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Ovde ne može da dođe niko ni iz službe Hitne pomoći, veterinar koji leči životinje. U JP ‘Putevi’, kojima smo se obraćali kažu da im je prioritet auto-put. Nekada smo ovde imali i školu, a sada ništa. Ovaj zaselak kao da je kraj sveta“, jada nam se ova starica.

Milica Marković je četvrtak i ima iste probleme kao njeni drugari.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Majka Verica objašnjava da autobus dolazi do jedne tačke da uzme đake, a prilikom dolaska iz škole ih ostavlja u delu sela koje nazivaju Markovići.

„Moj suprug Nenad se obraćao nadležnima u gradu, javnom preduzeću ‘Gradac’, svi su obećavali i ništa, bar za sada. Dok je rudnik radio i dok su imali koristi od njega nešto se dešavalo u našem zaseoku“, priča nam majka male Milice.

Međutim, prema njenim rečima, put je uništavan i prilikom svake jače kiša izazove poplavu, pa njihovo domaćinstvo praktično odseče od sveta.

Goran Radonjić iz Milićevaca je ogorčen jer je, kako kaže, pre četiri decenije išao asfaltom, a sada po rupama, blatu i makadamu.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Imam dve unuke, treba da pođu u školu – ma ovo je bruka, šta drugo da vam kažem. Obraćali smo se nadležnima, nešto su počinjali da rade pre pet šest godina, prokopali neke delove puta i ništa. To tako stoji, a do kada će samo Bog zna“, rekao nam je ovaj zabrinut meštanin.

Tragom ove priče pozvali smo zamenika gradonačelnika Čačka, Vladana Milića koji kaže da je upoznat sa teškoćama meštana Milićevaca.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Uputili smo danas predstavnika grada da utvrdi činjenično stanje na terenu, a javna preduzeća će u najkraćem mogućem roku rešiti ove probleme“, rekao je on za portal Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar