Foto: Ministarstvo odbrane republike Srbije

Komemorativni skup povodom smrti generala armije u penziji Dragoljuba Ojdanića održan je danas u Domu Garde na Topčideru, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin u govoru o životnom putu Ojdanića rekao da je Ojdanić bio komandant Užičkog korpusa (1992-1993), načelnik štaba Prve armije (1993-1994), komandant Prve armije (1994-1996), kao i da je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije postao 1996. godine.

Dodao je da je Ojdanić od 1998. do 2000. godine bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, nakon čega je bio ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

„Čitav radni vek, sve svoje znanje, posvetio je vojsci, dao zasigurno nemerljiv doprinos razvoju oružanih snaga i sistemu odbrane, u prilog čemu govore brojne nagrade i priznanja koja su mu dodeljena, među kojima i ona najviša državna i vojna: Orden narodne armije, Orden zasluga za narod, Orden bratstva i jedinstva, Orden za vojne zasluge“, rekao je Šljivančanin.

Od generala Ojdanića oprostili su se i generali u penziji Radovan Tomanović, Ljubomir Bajić, Branko Krga i predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović. Po želji porodice preminulog generala, na kraju komemorativnog skupa dramska umetnica Ivana Žigon odrecitovala je „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića.

Dragoljub Ojdanić rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Vojnu akademiju kopnene vojske, smer pešadija, završio je 1964. godine, Komandno-štabnu akademiju 1975. godine, a postdiplomske studije ratne veštine završio je 1985. godine, stekavši zvanje magistra. Službovao je u Sarajevu, Đakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu.

Foto:EPA PHOTO EPA/S. PIKULA

Za ratne zasluge 1999. godine unapredjen je u čin generala armije i odlikovan Ordenom slobode, najvišim vojnim priznanjem, koje se dodeljivalo za izvanredne uspehe u rukovodjenju i komandovanju vojnim jedinicama. Aktivna vojna služba prestala mu je 2000. godine.

General Ojdanić je u Haškom tribunalu osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu. U Hag je otišao u proleće 2002. godine, a u Srbiju se vratio 2013. godine, nakon što je odslužio dve trećine zatvorske kazne.

Sahrana generala Ojdanića biće u rodnom selu Ravni kod Užica, u nedelju 13. septembra u 14 časova.