Foto: Promo

Na poziv šahovskog kluba „Mirijevo“ i Hrama Sv. Ilije, a uz svesrdnu pomoć gradske opštine Zvezdara i Šahovskog saveza Beograda, u subotu 17. septembra u osnovnoj školi „Pavle Savić“ u Mirijevu, koja je inače jedna od najvećih škola u Beogradu, okupilo se više od 130 školske dece iz raznih osnovnih škola u Beogradu, i pritom su igrali šahovsku simultanku sa brojnim internacionalnim i fide šahovskim majstorima. Ujedno su po prvi put naši najmlađi šahovski šampioni Vera Vujović (11 god) i Novak Dumbelović (11 god) igrali protiv druge dece simultanku.

Najpre su se deca sa svojim roditeljima i šahovskim trenerima okupili u svečanoj sali, gde ih je pozdravio direktor škole Milan Krstić, koji je sa svojim saradnicima u školi bio izvrstan domaćin.

Foto: Promo

Potom je predsednik opštine Zvezdara izrazio radost što se toliko dece okupilo na jednom mestu u cilju promocije sporta i pravih vrednosti, a u ime Patrijarha srpskog učesnike je pozdravio vladika Georgije, budući da je lokalni hram u Mirijevu jedan od organizatora.

Foto: Promo

Na kraju je sveštenik Borislav Petrić, predsednik šah kluba „Mirijevo“, u ime organizatora pozvao decu da saslušaju pravila simultanke, i poželeo da sve protekne u viteškom duhu plemenite šahovske veštine.

Događaju su prisutvovali i brojne zvanice, među kojima i predsednik Šahovskog saveza Beograda Zoran Bilbija, generalni sekretar šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić, državni sekretar u Ministarstvu sportka i omladine Milan Savić, gradski sekretar za dečije obrazovanje Nenad Radić, predstavnici gradskog sekretarijata za sport i brojni šahovski radnici.

Po završetku simultanke, svi učesnici su nakon posluženja dobili diplome – plakete, kao i vredne nagrade za koje su se postarali gradski sekretarijati. Ideja organizatora, koja je naišla na odobrenje prisutne dece i roditelja, jeste da ovaj događaj postane tradicionalni i da u još većem broju idući put saberu decu koja vole šah, jer kroz ovu drevnu igru imaju izuzetnu priliku da razvijaju logiku, kombinatoriku, voljni i takmičarski momenat i sportski karakter.

***

BONUS VIDEO: Bespravna gradnja u Mirijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar